FOTO: null

Opštine u RS koje su posljednjih godina dobile status gradova, Trebinje, Doboj, Prijedor i Bijeljina, od toga nisu imale mnogo koristi već samo dodatne troškove jer su morale da mijenjaju statute, pravilnike i sve druge akte, te da prave nove pečate i tab

Sekretar Skupštine grada Doboj, Milenko Ivančević, kaže da novi naziv, lijepo zvuči, ali da u posljednje tri godine nije bilo bitnijih promjena.

- Od toga nismo imali nikakve koristi. Nažalost, promjena statusa ništa ne znači jer nema nijedne odredbe u zakonu koja bi napravila razliku između grada i opštine. Da budemo precizni, nikome nije jasno šta to osim promjene u nazivu znači. Ne utiče na visinu budžeta, ni na poslovno okruženje koje isključivo zavisi od menadžmenta lokalne zajednice, a ne od njenog naziva. To što Banjaluka nosi naziv grada sasvim je opravdano, ima institucije, fakultete i druge ustanove od značaja. Kod nas se nije ništa promijenilo - rekao je Ivančević.


Dodatni posao

Sličnog je mišljenja i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević koji kaže da, za razliku od zemalja u okruženju, kod nas naziv grad nema nikakvu posebnu težinu u odnosu na opštinu.

- Apsolutno nema nikakve razlike, ali "vidjela žaba gdje se konji potkivaju...". Svi oni što se sad otimaju za status grada shvatiće brzo da to ništa ne znači osim da će sebi natovariti dodatni posao sa tablama, statutima i pečatima. Da će imati neke posebne privilegije, neće, a neka ne očekuju da će se oko njih saplitati investitori. U drugim zemljama gradovi imaju neke posebne nadležnosti, dok kod nas ni u jednom zakonu nije definisano u čemu se razlikuju u odnosu na opštine - rekao je Vučurević.

Da je promjena naziva samo pitanje prestiža, potvrdio nam je i savjetnik gradonačelnika Bijeljine Dragan Vujić. On u šali kaže da je i njemu drago što je savjetnik gradonačelnika,  a ne samo načelnika, jer se i sam osjeća "prestižnije".


Nema razlike

- Eto, sad su svi u Bijeljini postali građani. Kao da do sada nisu bili. Mi smo sada grad, ne tamo neka opština, a evo i ja sam postao bitniji jer sam sada savjetnik gradonačelnika. Šalu na stranu, formalno i pravno, nema razlike. Ali dobro zvuči kada kažete grad Bijeljina. Nekako se osjećate regionalnije, važnije, ozbiljnije, bolje. Razumijem što vlasti opštine Zvornik traže status grada jer se nadaju da bi mogli dobiti neke institucije koje sada nemaju, ali ne vjerujem da će im se to desiti. Bilo bi dobro da imamo zakonske odredbe u kojima su  navedene razlike između opština i gradova pa da im budu dodijeljene i određene nadležnosti. Recimo, u Srbiji, samo gradovi imaju komunalnu policiju, a opštine imaju samo komunalne inspektore. Kod nas ni ta razlika ne postoji - kaže Vujić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )