FOTO: null

Svaki put kada dođem u London oživim uspomene kada sam bio mali i kada sam zamišljao sebe kako osvajam Vimbldon. Iako sam uspeo to da uradim tri puta, i dalje osećam isto uzbuđenje, kaže Novak Đoković

Istorija je učiteljica života, a Vimbldon je više od jednog veka učionica u kojoj se na tabli ispisuju nove stranice tenisa. Novak Đoković danas (14.00) protiv Britanca Džejmsa Vorda ponovo uzima reč za katedrom "Ol Ingland kluba", koja je decenijama okupljala najbolje besednike "belog sporta". Nastavak puta ka mestu najboljeg u istoriji vodi preko najstarijeg i najprestižnijeg grend slema, gde se igrači oslavljavaju sa gospodine i damo, a pobednici igraju šampionski ples.

- Svaki put kada dođem u London oživim uspomene kada sam bio mali i kada sam zamišljao sebe kako osvajam Vimbldon. Iako sam uspeo to da uradim tri puta, i dalje osećam isto uzbuđenje kao da je prvi put. Naravno, ove godine situacija je malo drugačija nego prethodnih jer prvi put dolazim kao šampion Rolan Garosa. To mi daje dodatno samopouzdanje - rekao je Đoković.

Dvostruki uzastopni, a ukupno trostruki prvak nezvaničnog prvenstva sveta prošle godine je napravio "pakt" sa Serenom Vilijams da na završnoj večeri oživi jednu zaboravljenu tradiciju Otvorenog prvenstva Engleske. Plesao je sa osvajačicom pehara na podijumu kao što su to nekada teniske aristokrate činile, a Srbin i Amerikanka su ponovo glavni favoriti da uskoče u frak i balsku haljinu. 

Sereni je tanjir sa mitološkim motivima iz prošle godine poslednji grend slem pehar, a Novaku je to bila prva titula u nizu koji je samo jedan čovek uspeo da napravi u prošlosti. Don Badž je na Vimbldonu 1937. krenuo u seriju od šest uzastopnih najvećih trofeja, a Đoković sad grabi ka petom vezanom!

- Da se razumemo, nisam nepobediv. Imam slabosti, a ponekad se i ne ponašam pristojno na terenu. Onda i zamolim za oproštaj ovaj univerzum, jer i ja sam čovek sa slabostima. Ego vas ponekad kontroliše. Osećam da postoji još ogroman prostor za napredak. Ne pričam o forhendima i bekhendima. Pričam o napretku mene kao ličnosti. To je uzbudljivo saznanje - rekao je Novak u intervjuu "Njujork tajmsu" pred start trećeg grend slema.

Posle osvajanja jedinog koji mu je nedostajao, pariskog Garosa, aktuelni vladar sva četiri najjača turnira nadahnuće pronalazi u još dva rekorda. Može da postane prvi teniser od Roda Lejvera 1969. koji je osvojio kalendarski grend slem, a ako tome doda i olimpijski tron, postaće prvi igrač u istoriji sa zlatnim slemom. To je u tenisu uspela samo jedna dama - Štefi Graf 1988.

Sa takvim dostignućima bi i Rodžerovih 17 grend slem pehara (Novak trenutno na 12) bilo nadohvat ruke sledeće godine, jer bi na večnoj listi samo još Švajcarac bio ispred njega. Na svakom turniru, u svakom pogledu, Đoković sve više napreduje na listama rekorda, pa će na Vimbldonu gotovo sigurno prestići Agasija (224) i Lendla (222) po broju grend slem pobeda (trenutno je na 221). Nije daleko ni drugoplasirani Džimi Konors (233), dok je rekord Federera skoro nedostižan (302). Pogotovo što je i dalje aktivan. 

Rodžer je poslednju grend slem titulu osvojio baš na Vimbldonu 2012. Ove godine će "proslaviti" čak četiri godine suše, ali sedmostruki šampion uvek predstavlja opasnost. U polufinalu bi Novak mogao da naleti baš na najvećeg rivala.

Koliko god njegov deo žreba izgledao lak, na Vimbldonu nikad nije sve med i mleko, jagode i šlag... Biće tu uzbudljivih derbija koji mogu da pariraju onim fudbalskim na francuskoj travi. Možda ne odmah u prvom kolu, protiv Vorda ili kasnije u potencijalnim duelima sa Manarinom, Kverijem, Fererom, ali eventualni četvrtfinalni okršaj sa Milošem Raonićem, čije "bombe" iz servisa na ovoj podlozi najjače eksplodiraju, obećava.

- Uvek se od prvih favorita očekuje da igraju dobro, odu daleko, bar do polufinala ili čak finala. Ali što se češće srećeš sa takvim pritiskom i emocijama, više se navikneš na njih, lakše izlaziš na kraj s njima. Pokušaću da iskoristim to iskustvo, sa prethodnih turnira, iz prethodnih sezona, da razmišljam pozitivno - istakao je svetski broj jedan.

Ipak, kao i na prethodna dva grend slema, Endi Marej deluje kao jedini koji može da zaustavi Srbina. Repriza finala Melburna i Pariza na Vimbldonu bila bi sjajna uvertira za mogući okršaj dva druga iz detinjstva u četvrtfinalu Dejvis kupa na Tašmajdanu, samo nekoliko dana posle.

Srbija će imati još trojicu predstavnika u muškom singlu.Viktor Troicki igraće u prvom kolu protiv tenisera iz kvalifikacija, Francuza Lamasina, Janko Tipsarević protiv Žila Simona, dok će se Dušan Lajović sastati sa Dastinom Braunom.

Najbolje srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković nalaze se u istom delu kostura na Vimbldonu. Ivanovićeva će u prvom kolu igrati sa kvalifikantkinjom Aleksandrovom, dok će Jankovićeva treći grend slem sezone otvoriti duelom protiv Stefani Fogel. U glavni žreb plasirala se i Aleksandra Krunić, koja se na startu sastaje sa Monikom Nikulesku.

PROJEKCIJA ŽREBA

1. kolo: Džejms Vord (Velika Britanija)

2. kolo: Adrijan Manarino (Francuska)

3. kolo: Sem Kveri (SAD, 28)

4. kolo: David Ferer (Španija, 13) ili Filip Kolšrajber (Nemačka, 21)

Četvrtfinale: Miloš Raonić (Kanada, 6)

Polufinale: Rodžer Federer (Švajcarska, 3)

Finale: Endi Marej (Velika Britanija, 2).

SPEC. VN

NOVAK Đoković je u seriji od 28 grend slem pobeda.

FAVORITI

1. Novak Đoković

NEŠTO lepo se Novaku desi kad god podigne trofej Vimbldona. Prvi put 2011. je imao veličanstven doček u Beogradu, 2014. se vratio na prvo mesto ATP liste i oženio se, a 2015. je pokorio čak pet turnira do kraja godine! Otkako je odneo još jedan pehar prošlog jula, izgubio je samo šest mečeva, a dobio 78. Kao da u travi koju voli da degustira posle trijumfa pronalazi i neku detelinu sa četiri lista, Đokovića prati sreća na narednim događajima. A baš takva dobra karma mu je potrebna i u ovoj olimpijskoj godini. Manje od mesec dana posle finala Otvorenog prvenstva Engleske kreće nezvanični peti grend slem pod plamenom baklje u Riju.

2. Endi Marej

MAREj crveni od međusobnog skora sa Đokovićem (10-24), ali raste kao kvasac na zelenoj travi, gde ima 2-0 protiv Srbina. Škot je na domaćem terenu dobio oba meča, polufinale Olimpijskih igara u Londonu i finale Vimbldona 2013. Ta dva teniska ordena donela su mu status teniskog kralja u Britaniji, a i ovoga puta će uz vetar sa tribina pokušati da oduva krunu sa glave dvostrukog uzastopnog pobednika. "Ne plašim se neuspeha. Stalno doživljavam neuspehe". Tim ostrvskim humorom je Endi pokušao da skine teret pred očekivano finale sa Novakom. Inače, samo njih dvojica su i igrala grend slem finala ove godine.

3. Rodžer Federer

LEĐA ga bole, ali su "ona iznela 88 titula"... Rodžer je od Australijan opena u strahovitoj seriji otkaza turnira, odigrao je minimalno mečeva i u poslednji čas odustao od Rolan Garosa. Ipak, lekovita engleska trava koju je sedam puta pregazio bi mogla da bude obloga za olovne noge i još jedan trzaj ispravljanja povijene kičme Švajcarca. Najuspešniji igrač na ovoj podlozi na omiljeni turnir stiže posle poraza od Tima i Zvereva u polufinalima Štutgarta i Halea. Nisu male šanse da i na Vimbldonu neki mladi as uzvikne: "Ne mogu da verujem da sam pobedio Federera na travi".

4. Sten Vavrinka

OTKUD čovek sa jedva pozitivnim skorom na travi, bez titule na ovoj podlozi i sa četvrtfinalom kao najvećim uspehom na Vimbldonu među favoritima? Jednostavno, Sten je nepredvidiv kao nebo nad Londonom. Dva takva bleska je iskoristio da osvoji Australiju i Garos, pa se sa istim brojem grend slem titula kao Marej potpuno legitimno šlepa uz veliku četvorku. Zbog nove teže povrede Rafaela Nadala, koji posle Pariza propušta i treći grend slem, Vavrinka vreba svoju priliku. Kladionice mu ne daju neke šanse, u prednosti su neki mlađi asovi kojima, pak, nedostaje iskustvo Švajcarca i njegov savršen tajming za meč karijere.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )