FOTO: youtube

Pravile su ih naše bake, tetke, mame...Sada je došao red da se i mlade domaćice oprobaju u pravljenju starinskih orah štanglica. Da bi vam orah štanglice uspjele iz prvog puta donosimo vam najbolji recept.

Sastojci:
 
5 jaja
160 gr šećera
80 gr brašna
250 gr margarina 
50 ml mlijeka
200 gr šećera u prahu
300 gr mljevenih oraha

Priprema: 
KORA
Za koru  mutimo 150 grama razmekšalog margarina, a zatim dodajemo polovinu kristal šećera I nastavljamo mućenje. U umućeni margarin sa šećerom dodamo polovinu mljevenih oraha. Ulupamo 5 jaja pa odvojimo bjelanca od žumanaca. U bjelanca dodajemo ostatak kristal šećera pa mutimo dok ne dobijemo čvrst šaum. Šaum, kašiku po kašiku, dodajemo u ranije umućenu smjesu margarina, šećera i oraha, te miješamo kašikom dok se sve ne sjedini. Dobili smo masu za koru koju istresemo u pleh obložen pek papirom, pa koru stavljamo na pečenje u rernu  prethodno zagrijanu na 180 stepeni.
PRVI FIL
Dok se kora peče pripremamo prvi fil. U žumanca dodamo 100 grama šećera u prahu pa umutimo. Umućena žumanca preliti preko kore koju smo prethodno pekli oko pola sata pa sve ponovo vratiti u rernu na pečenje još nekih 20 minuta. 
DRUGI FIL
Za drugi fil drugu polovinu mljevenih oraha (150 grama) popariti sa 50 ml vrelog mlijeka, te ostaviti sa strane. Ostatak (100 grama) margarina umutiti sa 100 grama šećera u prahu te u to dodati prethodno poparene orahe i sve zajedno izmutiti. Tada je i drugi fil gotov. 

Pečenu koru ohladiti pa po njoj rasporediti fil od oraha. Sada je vaš kolač gotov. Ostavite ga da se dobro ohladi. Kada je kolač ohlađen isjecite ga na jednake štanglice, pospite orasima i poslužite. Prijatno!
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )