FOTO: Glas Srpske

Uzdahe brojnih Bijeljinaca okupljenih na gradskom trgu izmamilo je više od 40 vozila koji se rijetko viđaju na ulicama, a među najstarijim oldtajmerima koji su prodefilovali gradom bili su i “vilis” stariji od 90 godina, “bjuik” i “kadilak”.

Automobili koji su obilježje nekog drugog vremena, zahvaljujući zaljubljenicima u ovaj hobi i kolekcionarima, i danas su u voznom stanju.

Branko Bogdanović je stigao iz Novog Sada u automobilu američke marke “vilis”, koji je proizveden 1927. godine. Ovaj četvorotočkaš u njegovom vlasništvu je već 14 godina, a kako ističe, ovim hobijem se bavi skoro čitav život.

- Kada sam došao iz vojske prvo sam renovirao model “opel olimpija” i od tada sam počeo da restauriram vozila - kaže Bogdanović, koji je je član Auto-moto kluba “Veteran” iz Novog Sada.

Maksimalna brzina rijetkog primjerka kojim je stigao u Bijeljinu je 96 kilometara na sat, a kako kaže u šali, u pitanju je dvosjed s izvedenim sjedištem za taštu.

Bogdanović ističe da je prije 30 ili 40 godina bilo teže održavati ovakve modele nego danas.

- Vlasnici oldtajmera organizovali su se u klubove, preko kojih sarađuju sa malim privrednicima koji mogu  napraviti pojedine delove za ove automobile - kaže Bogdanović.

U Bijeljinu je stigao i 76-godišnji penzioner Dobrivoje Radić iz Šapca.

- Još od malih nogu volim da restauriram stare stvari, ne samo vozila. Ovaj “fijat”, koji je 1946. godište, sređivao sam šest godina, uglavnom sam. Bio je u jako lošem stanju. Na njemu je sad sve novo, tako da je sada kao da je tek iz fabrike izašao - ponosno priča Radić.

Izložbu limuzina organizovali su u nedjelju poslijepodne Gradska uprava i Oldtajmer klub “Bijeljina” u okviru manifestacije “Pantelinski dani”.

- Predstavili smo oko 40 automobila. Stigli su nam gosti iz Novog Sada, Beograda, Slavonskog Broda i drugih gradova iz okruženja - rekao je Bojan Stajić iz Oldtajmer kluba “Bijeljina”.

Održavanje

Bojan Stojić kaže da održavanje oldtajmera oduzima dosta vremena, ali i finansijskih sredstava.

- Održavanje je dosta skupo, kao i dijelovi, do kojih se teško dolazi jer su takve automobile davno prestali da proizvode - kaže Stojić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )