FOTO: InfoBijeljina

Cijene kvadrata u Republici Srpskoj diktiraju promjene na domaćem tržištu nekretnina, što potvrđuje i podatak da se blago povećava prodaja stanova u staroj gradnji, kao i izgradnja kuća.

Uprkos krizi i poskupljenjima, statistika pokazuje da stanogradnja cvjeta. Samo u avgustu ove godine izdato je 99 građevinskih dozvola što je za 15,1 odsto više u odnosu na isti mjesec lani i za 3,8 odsto više u odnosu na prosječan broj izdatih građevinskih dozvola tokom 2021. godine.
 
Prema podacima statističara, u avgustu ove godine planirana je izgradnja 522 stana, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period lani.
 
Direktor Agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović rekao je za “Glas Srpske” da su zbog poskupljenja građevinskog materijala cijene kvadrata sve do maja ove godine rasle na svakih 15 dana.
 
- Rasle su cijene svega, od željeza do stolarije, čak i duplo, a onda je uslijedio period stabilizacije, te je došlo čak i do blagog pojeftinjenja pojedinih građevinskih materijala. To se nije odmah reflektovalo na cijene stanova, međutim, ukoliko cijene građevinskog materijala nastave da padaju i kvadrati bi mogli pojeftiniti polovinom iduće godine - rekao je Milanović.
 
Naglasio je da na formiranje cijena ne utiču samo ulazne komponente već i potražnja, jer kada je ona velika, cijena kvadrata raste na tržišnim osnovama.
 
- Potražnja je još dosta dobra, međutim, primjetan je blagi pad kupovine stanova u novogradnji, a povećala se kupovina stanova u staroj gradnji kao i izgradnja kuća.
 
Primjera radi, ukoliko je čovjek ograničen budžetom od 150.000 maraka, u novogradnji u centru Banjaluke može da kupi svega 40 kvadrata, dok na periferiji grada može kupiti plac i sagraditi kuću za taj novac - istakao je Milanović, dodajući da je i dalje najveće učešće stanova u prodaji svih nekretnina.
 
Milanović je kazao da novi stanovi u najvećem gradu Srpske koštaju od 2.600 do 4.600 maraka po kvadratu.
 
U Bijeljini ističu da se kupuju i stanovi u staroj gradnji, ali da i dalje nije splasnula ni potražnja za novim stanovima.
 
- Kvadrat u izgradnji kreće se od 1.800 do 2.700 maraka u zavisnosti od lokacije. Nema naznaka da će cijena padati jer je potražnja i dalje velika - rekla je vlasnica bijeljinske agencije “Sim nekretnine” Jovana Despotović.
 
Kvadratura
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupno planiranih 522 stana u avgustu ove godine, većina od čak 40,8 odsto su dvosobni stanovi. Osim toga, planirana je izgradnja 37,2 odsto trosobnih, dok se svega 2,5 odsto odnosi na stanove sa pet i više soba. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )