FOTO: null

Predsjednik Programskog savjeta PDP-a za energetiku Đuro Stanojević rekao je danas da je čestim izmjenama Pravilnika o koncesijama praktično omogućeno besplatno davanje resursa i usluga, te naveo da PDP priprema rješenje koje će ponuditi kroz realnu strat

On je na konferenciji za novinare u Bijeljini naveo da je Programski savjet PDP-a za energetiku uočio brojne nepravilnosti u ovoj oblasti, kao i da u posljednjih 10 godina "vlast čini zloupotrebe, posebno kada je riječ o koncesijama i privatizaciji energetskih resursa", te zatražio da nadležni ispitaju pod kojim uslovima su davane koncesije u energetici. 

Stanojević tvrdi da je vlast uvidjela da koncesionari u energetici ne žele da plaćaju određene zakonske obaveze po osnovu koncesija, pa im smanjuje naknade, pri čemu su u neravnopravnom položaju koncesionari u drugim oblastima. 

"Ovo je, praktično, `besplatno davanje` resursa i usluga", napomenuo je Stanojević i naveo da je, osim u TE "Stanari", slično ili isto učinjeno i u TE "Gacko" i TE "Ugljevik", kao i kada je riječ o koncesijama za izgradnju malih hidrocentrala. 

Prema njegovim riječima, nikada se pri davanju koncesija nije vodilo računa o uslovima pod kojima su one davane, što nanosi štetu građanima i Republici Srpskoj. 

"Umjesto da budu okosnica razvoja Srpske, resursi u oblasti energetike kod nas se već dugo daju u ruke prijatelja onih koji su na vlasti. Prirodnim resursima i energetskim kapacitetima treba da gazduje Republika, koja iz svojih sredstava, uz eventualne kredite, mora i da gradi i finansira ove kapacitete", naglasio je Stanojević. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )