FOTO: null

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trebalo bi do kraja sedmice da potpišu sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji, kako bi bilo izbjegnuto ponavljanje situacije iz Novog Grada, gdje je SIPA upala u polici

Vlada RS zadužila je juče MUP da odmah pristupi doradi sporazuma o saradnji i koordinaciji sa SIPA.

- MUP je zadužen da nakon potpisivanja sporazuma sa tim upozna Vladu. Vlada je pružila punu podršku aktivnostima MUP-a na uspostavljanju saradnje sa SIPA u okviru važećih zakonskih propisa i uz poštovanje ustavne strukture BiH i nadležnosti - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Vlada RS donijela je u četvrtak na vanrednoj sjednici odluku o prekidu saradnje nakon što su pripadnici SIPA upali u prostorije policijske stanice, opštine i komunalnog preduzeća u Novom Gradu u sklopu akcije hapšenja petorice Srba osumnjičenih za ratne zločine. Zaključcima Vlade naloženo je MUP-u RS da spriječi ulazak pripadnika SIPA u prostorije lokalnih i republičkih institucija. Narodna skupština RS usvojila je na posebnoj sjednici održanoj na zahtjev Vlade set zaključaka kojima je podržala tu odluku. Institucije RS su ocijenile da je SIPA postupila mimo ustava, grubo prekršila međupolicijsku saradnju i dovela u pitanje povjerenje u MUP RS, čiju asistenciju nisu tražili.

Nastavak saradnje nagoviješten je u nedjelju naveče nakon sastanka ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i direktora Policije RS Gojka Vasića sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i direktorom SIPA Pericom Stanićem u Banjaluci. Stanić je juče za "Glas Srpske" rekao da je dogovoreno da novonastali problemi i blokada u saradnji MUP-a RS i SIPA budu prevaziđeni i nastavljena saradnja.

- Dogovoreno je da se inovira međuagencijski sporazum ili da se dogradi postojeći u operativnom smislu. Postoji plan saradnje SIPA i MUP-a RS kada su u pitanju operativne mjere koje zajednički preduzimamo, a ona se, između ostalog, odnosi i na ustupanje informacija. Ako ove dvije bezbjednosne institucije ne bi sarađivale, moglo bi doći do komplikacija koje bi se mogle reflektovati na bezbjednost građana. Sve će konkretno biti dogovoreno nakon što se u srijedu uveče vratim sa službenog putovanja u Italiji. Nisam siguran da će sporazum o saradnji biti potpisan taj dan kao što se moglo čuti - rekao je Stanić, navodeći da je sastanak bio izuzetno korektan.

Premijer RS Željka Cvijanović kazala je da će saradnja MUP-a RS i SIPA u potpunosti biti funkcionalna od 16. decembra kada jasno budu definisane sve procedure.

- Na sastanku u nedjelju uveče definisane su određene stvari. Rečeno je da je potrebno pristupiti inoviranju i jačanju postojećeg protokola i procedura da bi se tačno znalo na koji način se ko ponaša. Neophodno je da se to definiše - pojasnila je Cvijanovićeva.

Mektić je rekao da je Vlada potpuno nepotrebno donijela odluku o prekidu saradnje.

- Na sastanku sam konkretno govorio o nekim posljedicama koje će vrlo brzo nastupiti. Rečeno mi je da postoji neki ugovor između SIPA i MUP-a RS koji je star više od deset godina i da bi ga trebalo pogledati i vidjeti može li se ta saradnja unaprijediti, posebno kada je u pitanju terorizam - kazao je Mektić, dodavši da on ne zna da li će u srijedu biti potpisan sporazum.


Neodgovorne izjave

Komentarišući izjavu Dragana Mektića da je entitet pao na koljena pred državom, Željka Cvijanović je rekla da to ne zavređuje komentar i da ovo nije prilika u kojoj treba ocjenjivati ko je koga prvi zvao i da li je neko pred nekim pokleknuo.

- Svi bi trebalo da budemo dovoljno ozbiljni i odgovorni ljudi, da razumijemo da smo bili suočeni sa velikim problemom, koji iziskuje razum i odgovorno ponašanje svih nivoa vlasti. Nema potrebe da bilo ko podiže temperaturu i daje neodgovorne izjave - naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )