FOTO: null

Zahtjev za podizanje stambenih kredita u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS od juče mogu da podnesu i visokoobrazovani samci i bračni parovi koji imaju više od 35 godina.

Iz IRB-a podsjećaju da su ovi krediti namijenjeni za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice.

- Kredit za kupovinu i izgradnju može da iznosi do 100.000 KM, a za proširenje prve stambene jedinice od 5.000 do 50.000 KM - naveli su u IRB-u dodajući da je rok otplate 20 godina, uz kamatnu stopu od 4,7 odsto.

S obzirom na to da su ovi krediti svrstani u kategorije socijalnog zbrinjavanja, primanja pojedinaca ili oba supružnika ne mogu biti veća od 1.200 evra mjesečno.

Uslov je i da stan koji se kupuje ne može biti veći od 65 kvadrata, dok površina stambene jedinice koja se gradi ne može biti veća od 92 kvadratna metra.

- Finansiranje proširenja stambene jedinice dozvoljeno je samo u slučajevima u kojima ukupna površina postojećeg stana ne prelazi 20 kvadratnih metara po članu domaćinstva - napomenuli su u IRB-u.

Dodali su da je važno istaći i to da oni koji dobiju kredit, nemaju pravo da prodaju ili izdaju stan u koji su uložili ovaj novac, i to u periodu od pet godina nakon odobravanja zajma.

Vijest iz IRB-a obradovala je stanovnike širom Srpske, koji još nisu uspjeli da riješe pitanje krova nad glavom. Do sada su putem IRB-a stambeni kredit mogli da podignu samci i bračni parovi do 35 godina.

Tridesetsedmogodišnja Jovana B. iz Trebinja kaže da su razlozi zbog kojih još nije napustila roditeljski dom,  uglavnom finansijske prirode.

- Nisam više student pa da živim sa cimerkama, a kirije za iznajmljivanje stanova su suviše visoke da bih živjela sama. Kupovina stana do sada mi je bila nezamisliva, ali sam srećna što je IRB pružio šansu i samcima starijim od 35 godina, koju planiram da iskoristim - navela je Jovana.

Predsjednik Omladinskog savjeta RS Danijela Topić pohvalila je ovaj potez IRB-a ističući da su na ovaj način proširene mogućnosti stanovništvu koje nema riješeno stambeno pitanje.

- To je jedan  od načina  da se stambeno  zbrine procentualno mali broj ljudi, no suštinski je značajno i doprinosi sigurnosti stanovništva  u RS - kazala je Topićeva.

Ona ipak napominje da u ovome ne vidi trajno rješenje, jer se država dugoročno zadužuje, te naglašava da je neophodno kreirati sistemsko rješenje u koje bi bio uključen veći broj aktera i koje bi bilo praktičnije.

Sociolog Vedran Francuz kaže da je na našim prostorima toliko izražena porodična solidarnost da porodica prihvata taj tranzicijski put mlade osobe, koji u BiH traje mnogo duže nego u zapadnim zemljama.

- Razlog za to nije samo ekonomska situacija, već i to što su kod nas porodice više okrenute porodičnim vrijednostima, dok na Zapadu teže ka materijalizmu - kazao je Francuz.

Kreditna linija IRB-a realizuje se u saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, a u okviru nje IRB će raspolagati sa 5,55 miliona KM.

Banke

U IRB-u RS su kazali da se plasman novca korisnicima vrši preko finansijskih posrednika, odnosno banaka.

- Trenutno su to "Nova banka", "Unikredit banka", "Sberbank", "Komercijalna banka" i "Pavlović banka" – istakli su u IRB-u RS napominjući da banke određuju instrumente obezbjeđenja.

Kredite mogu podići

  • > samci do 35 godina
  • > parovi sa ili bez djece do 35 godina
  • > visokoobrazovani samci stariji od 35
  • > visokoobrazovani bračni parovi stariji od 35

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )