FOTO: InfoBijeljina

Semberiju u ovom skupštinskom sazivu predstavlja osam narodnih poslanika. Mandat im uskoro ističe, a za InfoBijeljina tvrde da su radili u interesu građana koji su ih izabrali. Upravo će oni dati konačnu ocjenu tog rada 7. oktobra na Opštim izborima u BiH bar za one koji su ponovo kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od osam poslanika u republičkom parlamentu na pitanje InfoBijeljina - šta su radili i za šta su se zalagali u četvorogodišnjem mandatu, odgovorila su trojica poslanika, a dvojica od njih za sebe tvrde da su najaktivniji semberski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zlatko Maksimović koji se u odgovoru na naše pitanje potpisao kao najaktivniji poslanik iz Semberije navodi da je njegovo djelovanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske usmjereno na to da kontinuirano ukazuje na probleme koji muče građane Semberije.

„Kroz poslanička pitanja insistirao sam na pronalaženju rješenja i kroz to podsjećao nadležne da treba da povedu računa o Semberiji. Postavio sam na desetine poslaničkih pitanja do kojih sam došao kroz razgovor sa građanima koji su mi ukazivali na njihove trenutne probleme“, naveo je Maksimović.

Prema njegovim riječima, tako se među poslaničkim pitanjem našao problem asfaltiranja regionalnog puta prema graničnom prelazu u Crnjelovu, zaštita poljoprivrednika od uvozničkih lobija, bijeljinska Šećerana. 

„U više navrata sam tražio izvještaje o poslovanju Agrarnog fonda i zahtijevao da bude transparentniji“, navodi Maksimović.

On dodaje da građani na zvaničnom sajtu Narodne skupštine Republike Srpske mogu jasno vidjeti šta i kako je radio.
 
I Igor Ostojić /SDS/ za sebe kaže da je najaktivniji poslanik potkrepljujući to podatkom da je u ovom mandatu uputio 34 poslanička pitanja Vladi Srpske, više nego ijedan poslanik iz Semberije, a među pet poslanika iz cijele Republike Srpske.

„Interesovao sam se za lokalnu problematiku Semberije i Bijeljine pa sam kao poslanik pokretao pitanja rada PD „Semberija“ iz Bijeljine, pitanje raspodjele sredstava iz Fonda solidarnosti poplavljenim domaćinstvima u semberskim selima, pitanje pokretanja proizvodnje u bijeljinskoj „Šećerani“, i pitanja koje su se ticala investicije preduzeća Komsar u RiTE Ugljevik“, naveo je Ostojić.

On dodaje da je građanima i privrednicima pružao neophodne informacije koje se tiču njihove zaštite i unapređenja položaja, čime je kako kaže opravdao epitet „narodni“. 

„U više navrata sam pokretao pitanje ocjene ustavnosti određenih zakona prema Ustavnom sudu Republike Srpske, koja su se ticala od kršenja načela zakonitosti do onih koje su sadržale diskriminatorske odredbe“, navodi Ostojić. 

On u iscrpnom odgovoru još napominje da je svoj doprinos davao i kroz brojne diskusije, amandmane i rad skupštinskih komisija. 

Milan Dakić /DNS/ navodi da je u protekle četiri godine urađeno dosta na poboljšanju života građana Semberije ističući projekte odbrane od poplava.

„Klub DNS-a je zajedno sa svojim koalicionim partnerima i uz podršku Vlade Srpske pokrenuo icijativu za realizaciju projekta uređenja  kanala Dašnica, Majevičkog kanala i rekonstrukciju crpnih stanica. Uskoro treba da počne realizacija, slobodno mogu reći, istorijskog projekta za Bijeljinu, a to je izgradnja Drinskog nasipa“, navodi Dakić za InfoBijeljina.

On napominje da je ukupna vrijednost projekta 29 miliona KM, te da sigurnost građana i imovine koju će obezbijediti ovaj projekat nema cijenu. Kao rezlutat rada svog poslaničkog kluba, Dakić navodi i pokretanje projekata finansiranih iz Fonda solidarnosti koji su uz podršku Vlade realzovani na području Janje, Ugljevika, Lopara i Šamca.

On između ostalog ističe i da se zalagao za povećanje podsticaja poljoprivrednicima, te da je često sa svojom mehanizacijom intervenisao na obalama Drine kako bi pomogao mještanima što kako kaže nema veze sa njegovim mandatom, već sa ljudskom potrebom da pomogne i bude solidaran.

„Najviše sam ponosan na činjenicu da me poslanički mandat nije odvojio od sugrađana, da sam ostao isti,spreman saslušati svakoga, pomoći koliko mogu i biti u službi onih koji su mi dali povjerenje“, zaključuje Dakić.      

Ostali poslanici iz Semberije nisu nam odgovorili. Neki od njih se uopšte nisu javili, a neki su obećali da će to učiniti i  na tome se završilo. Da ne bude samo tako i sa predizbornim obećanjima  koja će uskoro početi da „pljušte“. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )