FOTO: null

Gulaš od kobre, halucinogeno korijenje i KFC neka su od omiljenih jela ovih devet diktatora.

U knjizi "Dictators Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants", Viktorija Klark i Melisa Skot nude nevjerovatan uvid u omiljena jela, navike za stolom i strahove od trovanja nekih od najvećih diktatora 20. veka. A nude i recepte za neka od njima omiljenih jela, za sve zainteresovane.

Ovo su navike u ishrani najgorih na crnoj listi...

Kim Džong Il

Vođa Sjeverne Koreje najviše je uživao u supama od ajkule i psećeg mesa, kao i u masti, a za sve navedeno je vjerovao da mu pruža imunitet i snagu. Takođe je bio jedan od najvjernijih potrošača “Hennessy” konjaka. Imao je i posebnu grupu kuvarica koje su vodile računa o tome da sva zrna pirinča na njegovom tanjiru budu jednake veličine, oblika i boje.

Hitler

Hitler je bio vegetarijanac, što se pripisivalo njegovim ideološkim stavovima, iako je moguće da se razlog krio i u njegovoj uvjerenosti da mu ishrana bez mesa pomaže kod problema hronične nadutosti i zatvora. Krajem Drugog svjetskog rata, Hitler je jeo samo krompir pire i čistu supu. Vođa nacista imao je i 15 ljudi zaduženih za probanje hrane, a ako nijedan od njih ne bi umro 45 minuta nakon uzimanja obroka, tek tada bi i sam počeo da jede.

Staljin

Ruski diktator je volio tradicionalnu gruzijsku kuhinju, koja sadrži orahe, bijeli luk, šljive, šipak i mnogo vina. Staljin je uživao u igrama koje su uključivale ispijanje alkohola i po šest sati dugim večerama koje su mu pripremali lični kuhari, među kojima je bio i deda ruskog predsednika Vladimira Putina, Spiridon Putin.

Musolini

Italijanski fašistički vođa obožavao je jednostavne salate od nasjeckanog bijelog luka natopljenog uljem i limunovim sokom. Francusku kuhinju je smatrao "bezvrijednom". Volio je da jede obroke kod kuće, sa suprugom Rakelom i njihovo petoro dece. Obroci su u porodici Musolini bili servirani u tačno određeno vrijeme, a svi su morali da sjede na svojim mjestima prije nego što "glava porodice" dođe za sto.

Idi Amin

Zloglasni vojni diktator i predsednik Ugande uživao je u pečenim kozama, biljci manioki i hljebu od prosa. Navodno je jeo 40 pomorandži dnevno, vjerujući da su one "prirodna vijagra". Kasnije, kad je živio u egzilu u Saudijskoj Arabiji, obožavao je picu i KFC. Neko vrijeme je takođe uživao u britanskim specijalitetima, i "navukao" se na poslijepodnevni čaj, a postojale su glasine i da je bio kanibal.

Pol Pot

Vođa smrtonosnih Crvenih kmera u Kambodži volio je da jede divljač, divlje svinje, zmije (navodno je veoma volio gulaš od zmija), svježe voće, i pije brendi i kineska vina. Pol Pot je uživao u luksuznim obrocima dok bi oni koji su živeli pod njegovim režimom smjeli da dobiju tek vodu s nekoliko zrna pirinča.

Nikolaj Čaušesku

Rumunski komunistički vođa je voleo da jede vegetarijanske lazanje prelivene jajima pomješanim s kiselom pavlakom, šarana na rumunski način, i salatu od paradajza, luka i fete uz sočan odrezak. Čaušesku je panično izbjegavao hranu koja nije bila detaljno ispitana. Na formalnim događanjima bi bacao hranu koju bi mu servirali na pod i odgurnuo bi je što je dalje bilo moguće.

Fransisko Masíjas Nguema

Prvi predsednik Ekvatorijalne Gvineje, koju su pod njegovom vladavinom zvali afričkim Dakauom, voleo je bang - čaj napravljen od lišća ženske biljke kanabisa i iboge, korjena s halucinogenim dejstvom. Ne zna se mnogo toga o njegovom ponašanju za stolom, ali pričalo se da je bio kanibal koji je skladištio lobanje u svojem frižideru.

Fransoa Divalije

Poznatiji kao "Papa Doc", ovaj haićanski predsednik i diktator bio je dijabetičar sa srčanim problemima i artritisom kad je došao na vlast krajem 1950-ih godina, pa je njegova supruga morala da ga hrani na kašičicu do njegove smrti 1971. godine.

"Njegova ideja zabave nakon večere uključivala je silazak u tamnicu čiji su zidovi bili obojeni krvavo crvenom bojom, kako bi kroz špijunku gledao mučenje svojih neprijatelja", napisale su Klark i Skot, prenosi Independent.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )