FOTO: noviglas.info

I Bijeljina, kao i mnogi gradovi u RS i susjednoj Srbiji, ima Komitsku ulicu. U našem gradu to je ulica koja počinje od tačke spajanja Račanske i ulice Dimitrija Tucovića.

Sembercima je prva asocijacija na ovu ulicu ili put u Srbiju ili činjenica da u njoj lako možeš  „naletjeti“ na radar.

Otkud naziv Komitska?

Ulica je dobila naziv po komitama. A ko su, u stvari, komite?

Komiti su pripadnici malih vojnih grupacija, koji se komitskim ili četničkim, odnosno gerilskim načinom ratovanja bore protiv okupatora, nametnute vlasti ili postojećeg režima.

Balkanski narodi su često svoje nezadovoljstvo iskazivali organiziovanjem komitskih ili četničkih jedinica. U srskom narodu su riječi „četnik“ i „komita“ bili sinonimi i koristili su se ravnopravno, mada je „komita“ ipak bila donekle popularnija početkom dvadesetog vijeka.

Komitske čete su organizovane u Makedoniji prije Balkanskih ratova, u Srbiji za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. I u Crnoj Gori organizovane su komitske jedinice, a u Srbiji su postojale i 1918. godine kao izraz nezadovoljstva prema dinastiji Karađorđevića.  I u Albaniji su u Prvom svjetskom ratu postojali komiti i ratovali su na strani Antante.

Nakon Prvog svjetskog rata među Srbima riječ „komita“ praktično zamire i ostaje samo „četnik“.

Dakle, da rezimiramo, Komitska ulica posvećena je neregularnim vojnicima, tačnije dobrovoljcima i pripradnicima dobrovoljačkih oružanih snaga. Izraz nema nikakav nacionalni karakter, jer se odnosio na slične jedinice širom Balkana. 

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )