FOTO: kurir.rs

Turisti iz BiH koji planiraju da provedu godišnji odmor u Hrvatskoj, od ove godine neće moći preko granice da prenesu meso i mliječne proizvode. Nije dozvoljen čak ni sendvič sa mesom...

Građanima je dozvoljeno da ponesu voće, povrće, slatkiše, hranu za bebe i kućne ljubimce, ali u određenim količinama.

Pravila su rigorozna i za prenošenje lijekova. Nedavno je hrvatska granična policija jednom građaninu iz BiH izrekla novčanu kaznu jer nije imao odgovarajuće nalaze za "analgin".

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekao je za da su zakoni jasni i precizni te da se ni u BiH mnogi lijekovi ne mogu unijeti bez odgovarajuće medicinske dokumentacije.

- U nekoliko slučajeva i mi smo oduzimali lijekove koje su građani nosili u ličnom prtljagu. Isto tako nisu znali koju količinu lijekova mogu prenijeti za ličnu upotrebu. Dakle, može se unijeti onoliko koliko je potrebno za terapiju, uz dokumentaciju, prepis istorije bolesti, potvrdu ljekara, recept - rekao je Kovačević.

Prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, osobe koje prelaze granicu, mogu posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu odgovarajuće dokumentacije, i to onoliko koliko je pacijentu potrebno za najviše sedam dana.

- Ako su u pitanju osobe koje su na supstitucionoj terapiji bolesti zavisnosti ili simptomatskoj terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana - dodaje Kovačević.

Kazne za nesavjesne putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 KM.

Dozvoljeno voće i povrće do pet kilograma

Kovačević pojašnjava da je putnicima dozvoljeno prenošenje 200 cigareta i određene količine alkohola.

- Zna se desiti da građani pokušavaju da unijesu i neke biljke u zemlju. To, takođe, nije dozvoljeno. Zato se treba informisati - kaže Kovačević.

Kada je riječ o voću i povrću (izuzev krompira), dozvoljeno je do pet kilograma.

Putnici koji unose ili iznose gotovinu u iznosu većem od 10.000 evra, dužni su to pda rijave carini na svakom graničnom prelazu u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )