FOTO: null

Profesor univerziteta Taft i direktor projekta Dejtonski sporazum Brus Hičner kaže za RSE da je referendum o Danu RS opasan korak ka razbijanju BiH

Profesor univerziteta Taft i direktor projekta Dejtonski sporazum Brus Hičner kaže za RSE da je referendum o Danu RS opasan korak ka razbijanju BiH.

"Ako RS uspe da održi referendum, može učiniti i naredne korake. Dakle, ovo je prvi, ali opasan korak", rekao je Hičner, koji je kao stručnjak međunarodne zajednice pre nekoliko godina učestvovao u nastojanju da se sprovedu ustavne reforme u BiH.

On je oazao da će sa približavanjem referenduma jačati pritisak Zapada na vlasti u Banjaluci da odustanu. 

Za odluku Srbije da ne podrži referendum u RS i da ne utiče na vlasti u Banjaluci na njegovo otkazivanje, Hičner je rekao da stav Beograda proizlazi iz njegove politike da ne podrži referendum, ali da se zalaže za očuvanje integriteta RS, dodavši da pozicija tog entiteta nikada nije ni dovođena u pitanje. 

"Treba imati u vidu i da se ove godine održavaju izbori (lokalni, 2. oktobra) tako da su se mogle očekivati tenzije, uključujući i pokretanje pitanja referenduma. Međutim, to je loš put, odnosno način da se vodi politika. Zašto zaobići izabrane predstavnike u parlamentu, te odluku o nevažnom političkom pitanju, kao što je praznik, donositi na referendumu koji mnogo košta", rekao je Hičner. 

Prema njegovim rečima, referendum je i znak političke slabosti. 

"Smatram da je njegov cilj i da se skrene pažnja javnosti sa predstojećih izbora na kojima bi građani trebalo da daju poverenje ozbiljnim i odgovornim političarima koji su postigli rezultate u reformama. Međutim, opšte je poznato da se u referendumskoj atmosferi suštinska pitanja ostavljaju po strani a fokusira se na manje važna i lažna", kazao je Hičner. 

On je rekao da referendum treba posmatrati i kao deo širih nastojanja da se BiH transformiše u državu sa tri entiteta, najverovatnije nakon izbora 2018. godine, ali da bi to bilo drastično kršenje Dejtonskog sporazuma dovodeći u pitanje postojeću strukturu države sa dva entiteta. 

"Naravno, neophodne su reforme dejtonske strukture BiH. No, pokušaj da se nefunkcionalna zemlja sa četiri miliona stanovnika transformiše u de fakto tri etnički države pod okriljem jedne, destabilizovalo bi ne samo BiH, već i Balkan, čak i EU koja je opterećena sa mnogo etničkih problema", rekao je Hičner.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )