FOTO: pixabay

Mnogima upravo kafa omogućava da "prežive" radni dan i izbore se sa mnogim životnim obavezama.

Istraživanja su pokazala da kafa u ograničenim količinama ima mnoge prednosti za naš organizam, ali ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je lako postati ovisan o ovom napitku.

Jedna od opcija u tim trenucima je u potpunosti prestati piti kafu. Pročitajte šta se desi u vašem organizmu kad prestanete piti ovaj napitak.

Postaćete manje anksiozni

Da li vas ikad "preplavi" val anksioznosti nakon pijenja kafe? Moguće je da to uzrokuje kofein, a znakovi su ubrzan rad srca, teško disanje i panika, prenosi "Prvo zdravlje".

Ako imate problema sa anksioznošću i paničnim napadima, ne bi bilo zgoreg da pokušate ne konzumirati kafu.

Imaćete više energije

Ovo bi vas moglo iznenaditi.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih i pijete kafu je da vas razbudi i da vam energiju, kako je onda moguće da prestanak konzumiranja ovog napitka čini upravo to?

Naučnici objašnjavaju kako regularan unos kafe na duže periode produbljuje efekat umora, pa nam onda pijenje ovog napitka samo kratkotrajno rješava taj problem, a na duge staze nas čini još umornijim.

Jedan od razloga toga je i činjenica da kvari san, što nas dovodi do sljedeće promjene koju ćete osjetiti ako prestanete piti kafu.

Bolje ćete spavati

Zbog kafe ste sigurno znali imati problema zaspati, pogotovo ako ste je pili u kasnijim satima.

Kofein u kafi aktivira adrenalin i kortizol, što napinje nervni sistem. Na duge staze, ovo može znatno poremetiti vaš san.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )