FOTO: InfoBijeljina

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nakon vakcinacije se mogu javiti blage nuspojave koje mogu uključivati bol, crvenilo i otekline na mjestu uboda, temperaturu, glavobolju, umor, mučninu, groznicu i bolove u mišićima. Ovi simptomi su zapravo znak da vaše tijelo gradi imunitet, a ove blage nuspojave prolaze same od sebe kroz nekoliko dana. Šta jesti prije i nakon vakcine da ublažite nuspojave, donosimo nekoliko prijedloga.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira može pomoći protiv mučnine. Smatra se da đumbir pomaže osobama koje imaju gastrointestinalne tegobe.
 
Nemojte postiti i piti napitke za detoksikaciju

“Razvoj imuniteta zavisi o tome kako tijelo ‘čita’ upute iz vakcine i sintetizira antitijela i bijele krvne stanice, što zahtijeva odgovarajuće bjelančevine u ishrani”, rekao je dr. Ronald Hoffman, integrativni ljekar iz New Yorka. Zbog toga neposredno prije i nakon vakcinacije ne biste trebali postiti ili piti čajeve i sokove za detoksikaciju.

 
Hidratizirajte se

Unosite puno tečnosti. To može biti obična ili mineralna voda te razni čajevi. Jedna od nuspojava vakcinacije je temperatura koja može dovesti do dehidracije pa stoga trebate piti puno tečnosti.
 
Jedite zdravo

Nekoliko sedmica prije vakcinacije trebali biste jesti zdravo. Poznato je da mediteranska ishrana djeluje protivupalno. Nekoliko sedmica prije nego što se trebate vakcinisati jedite dosta povrća, voća, cjelovite žitarice, ribu, pasulj i jaja.

 
Jedite supu

Obična kokošija supa s puno povrća je lagan obrok koji se lako sprema, probavlja, a izuzetno je hranjiva.
 
Dakle, zdravo se hranite, unosite dovoljno tečnosti, odmarajte se kako biste pružili imunološkom sistemu najbolju priliku da dobro reaguje na vakcinu i da se brzo oporavi, savjetuje Huff post.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )