FOTO: Glas Srpske

Dan nakon najopsežnije potrage za serijskim ubicom u poslijeratnoj BiH, analizira se kako je osoba ovakvog psihičkog profila mogla biti na slobodi. Potraga za Edinom Gačićem okončana je njegovim ubistvom. Jedan od, do sada, najopasnijih masovnih ubica dio života proveo je i u Banjaluci.

Gačić se nakon odslužene dvije trećine kazne u Zenici, a potom i Bihaću, vratio u Banjaluku i sve vrijeme svog boravka tu bio je pod potpunom kontrolom policije, potvrdio je danas to i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Bilo je jasno da je riječ o opasnom čovjeku, na što je upozoravao i tadašnji direktor KPZ-a Bihać, koji je rekao da će Gačić, koji je iza sebe imao dva ubistva, sigurno ponovo ubiti.

Prema nalazima psihijatra, opisan je kao bolesnik koji pati od poremećaja ličnosti šizoidno-paranoidnog tipa, a uz to i vjerski fanatik. U Banjaluci je, nakon izlaska iz zatvora 2017. godine, radio kao volonter, a potom prodao imovinu i nastanio se u Konjicu. Tamo je 4. februara ubio Suada Sultanića, nakon čega je za njim pokrenuta jedna od najvećih policijskih potraga.

Osam dana trajala je opsežna policijska potraga za bjeguncem, o kome su izvijestili brojni svjetski i regionalni mediji. Gačić je ubijen, a federalni i mediji iz Srpske danas analiziraju rad policijskih organa. Iako postupke kolega sa druge strane entitetske linije razgrničenja ne želi da komentariše, ministar unutrašnjih poslova Srpske kaže da krivicu možda treba tražiti u izmijenjenim zakonskim rješenjima.

- Edin Gačić se nakon puštanja iz zatvora pojavio u Banjaluci, gdje je i rođen, i bio je pod potpunim nadzorom Ministarstva unutrašnjih poslova svo to vrijeme. Vjerovatno mu se nije svidjelo to što smo ga kontrolisali svakodnevno, pa je napustio Banjaluku i preselio se u Federaciju - ističe Lukač.

Kako se slučajevi slični Gačićevom ne bi ponavljali, BiH hitno treba da se vrati starom rješenju u krivičnom zakonodavstvu, kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, dobar poznavalac krivičnog prava. Izmjenom zakona iz ove oblasti, kaže, BiH je obavezno psihijatrijsko liječenje ograničila i prebacila na teret centara za socijalni rad, koji uglavnom nemaju potreban kapacitet.

- Sadašnja mjera može se izricati samo uz kaznu ili uslovnu osudu i može trajati isključivo onoliko koliko traje kazna odnosno uslovna osuda, odnosno njeno kazneno vrijeme provjeravanja. Prema tome, kada istekne kazna ili uslovna osuda, bez obzira što i dalje postoji opasnost to lice više ne potpada pod takvu vrstu mjere, odnosno upućuje se centru za socijalni rad koji dalje preuzima nekakve aktivnosti - navodi Tegeltija.

Ne krene li BiH u promjenu prakse, slučajeva poput Gačićevog moglo bi biti još. I upravo njihovo sprečavanje morao bi biti glavni motiv nadležnima, kažu bezbjednosni stručnjaci. Gačić nije prvi bivši pripadnik odreda El Mudžahid koji je u BiH sijao strah i nakon rata. Sve to, kaže stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, šalje jasnu poruku.

- To nam govori da je kranje vrijeme da bezbjednosne agencije ozbiljno tretiraju taj fenomen, fenomen odreda El Mudžahedin. Oni su i danas veza sa pojedinim i zapadnim i arapskim službama. Oni su i danas prijetnja bezbjednosti BiH - ističe Galijašević.

Gotovo svi teroristički napadi, od kojih su najveći oni u Vitezu, Bugojnu, Zvorniku i Rajlovcu na neki način povezani su sa sljedbenicima ovog pokreta i većina ih je bila usmjerena ka državi, odnosno policiji. S obzirom na to da je i jedna od žrtava Gačića policajac - Mahir Begić, postavlja se pitanje, da li je i to djelo trebalo da bude okarakterisano kao terorističko.

- Ne znam u kom će pravcu istraga ići, ali na početku nismo imali jasne dokaze koji povezuju žrtvu i počinioca. U tom smislu mislim da bi i struka i eksperti trebalo da puste jedan miltidisciplinarni tim da da odgovor na to pitanje. Zašto? Zato što, ako gledate elemente i Zvornika i Rajlovca i ovog posljednjeg slučaja, njegov motiv otišao sa njim. Mi ne možemo doći do motiva zašto se ta osoba odlučila da napadne institucije - kaže Armin Krzalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije u Sarajevu.

Federalni mediji pišu i kako je Gačića 2000. godine pomilovao tadašnji predsjednik tog entiteta Ejup Ganić. Gačić je četvorostruki ubica, koji zaslugom policije više nije prijetnja bezbjednosti, ali je velika opomena i BiH i njenim bezbjednosnim strukturama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )