FOTO: InfoBijeljina

U skladu sa Zakonom o lovstvu RS, 1. maja otvara se lov na visoku divljač. Do 30. septembra lovi se srndać, a od 30. septembra do 31. decembra izlovljava se srna.

Lovačko udruženje „Semberija“, osnovano 1919. godine, u 17 sekcija okuplja oko 1.100 lovaca. Gazduje na površini od 42.000 hektara, a izlovljava zečeve, fazane, prepelice, divlje patke i srneću divljač.
 
Novu lovnu sezonu Dragan Savić iz Lovačke sekcije Ljeljenča dočekuje s nestrpljenjem. Njegova sekcija okuplja osamdesetak članova, a divljač izlovljavaju na površini od 4.000 hektara.

  
“Naše lovište je bogato fazanskom i srnećom divljači. Poplave su nam uništile zečji fond ali i on se obnavlja. Sada imamo pune ruke posla. Pripremamo visoke čeke, hranilišta, solilišta, rekonstruišemo i gradimo lovno-tehničke objekte. Najvažnije je da tokom lova ne bude incidenata”, kaže ovaj dugogodišnji lovac za InfoBijeljinu.
 
Za predstojeću lovnu sezonu sve je spremno, ali lovci se susreću sa drugim problemima, upozorava predsjednik Lovačkog udruženja “Semberija” Vasilije Savić.

 
“Nažalost, imamo sve veći broj stradale divljači na putevima. Nesavjesni vozači, uprkos saobraćajnim znakovima, prekorače brzinu a štetu na vozilu snosimo mi. U prošloj godini smo samo u tri slučaja morali isplatiti blizu 20.000 maraka. Još pet ovakvih postupaka se vodi, pa će taj iznos sigurno biti veći. Iako postoji cjenovnik za štetu koju pričine vozači, postoji sprega raznih činilaca pa sudovi presuđuju u korist vozača, ne uzimajući u obzir naše argumente. Imamo situacija da je šteta procijenjena na 8.000 KM a da polovno vozilo ne vrijedi toliko. Mi ni u jednom slučaju nismo naplatili štetu za divljač a to je takođe, regulisano zakonom”, pojašnjava Savić za InfoBijeljinu.
  
On dodaje da su pojedina lovačka udruženja u Srpskoj pred gašenjem jer nemaju sredstava da isplate odštetu koja se mjeri desetinama hiljada maraka. 

 
Stoga je Lovački savez RS pokrenuo inicijativu da se ova oblast uredi novim Zakonom o lovstvu RS, koji bi trebalo da bude usvojen na junskoj sjednici Narodne Skupštine RS. 
 
Novim zakonom biće regulisano da Lovačka udruženja budu oslobođena plaćanja šteta na vozilima, a one će ići na teret vozača koji zgaze divljač na putu i pritome ne poštuju saobraćajne propise.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )