FOTO: null

Ni osam dana nakon otvaranja stečaja u Bobar banci, klijenti nemaju zvaničnih informacija šta će biti sa njihovim stambenim kreditima.

I dalje strahuju da bi cijeli kredit mogao da dođe na naplatu. Za novi račun na koji sada treba da uplaćuju rate nisu obaviješteni, a za stečaj su saznali iz medija.

Da nije medija, kažu korisnici kredita IRB-a u Bobar banci, ne bi ni znali dokle je slučaj odmakao. Da rate kredita treba da uplaćuju na novi račun saopštila im je službenica banke, ali tek nakon što su se sami raspitali o slučaju.

- Nama su dostavili neki račun gdje treba da uplaćujemo te rate i mi ga redovno otplaćujemo - kaže naša sagovornica koja je željela da ostane anonimna.

Prije mjesec dana, takođe putem telefona, službenici Bobar banke sugerisali su im da kredit IRB-a otplate kreditom neke druge banke. Јer, kada se stečaj otvori, svi ugovori smatraju se raskinutim, a sva potraživanja dospjelim. To znači da bi par iz naše priče trebalo da vrati oko 80.000 KM preostalog duga. Odjednom.

- Ne znam zašto bi sad podizali kredit u komercijalnoj banci, da zatvorimo kredit preko Bobar banke i onda morali da vraćamo taj kredit komercijalnoj banci po znatno višoj kamatnoj stopi - dodaje ona.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević za medije nema ništa novo o predmetu koji je tek preuzeo. Nezvanično, IRB je spreman pomoći svojim klijentima, ali to ne mogu sami, pa su tražili sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske.

Međutim, u Ministarstvu finansija navode da je za dalje odluke nadležan stečajni upravnik, a za eventuelne olakšice klijentima, Agencija za bankarstvo. U agenciji opet kažu - posljednju riječ ima stečajni sudija. U IRB-u, zvanično, lopticu ponovo prebacuju Privrednom sudu u Bijeljini.

"IRB je zahtijevala preuzimanje kreditnog portfolia od Bobar banke koja je bila u likvidaciji. S obzirom da je naš zahtjev odbijen, IRB je pokrenula tužbu. Okružni privredni sud u Bijeljini još nije zakazao ročište", navode iz IRB-a.

IRB je, navode u sudu, tužbom tražio i obezbjeđenje i izdvajanje svog portfolija iz sredstava Bobar banke. U ovom slučaju, prvo se morala razmatrati mjera obezbjeđenja.

- Slijedi zakazivanje ročišta i upuštanje u raspravu o osnovanosti tužbenog zahtjeva. Otvaranje stečaja nad Bobar bankom ne mijenja suštinski ništa u odnosu na ovaj spor - kaže Božana Gužvić, predsjedica Okružnog privrednog suda Bijeljina.

Potraživanja sva tri fonda kojima upravlja IRB, kažu u sudu, priznata su, međutim, tek treba da se raspravlja o tome treba li dozvoliti njihovo izdvajanje iz redoslijeda namirivanja povjerilaca. Kada će se to desiti, još se ne zna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )