FOTO: glassrpske

BANjALUKA - Pregovori predstavnika Republike Srpske sa partnerima na nivou BiH o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije biće vraćeni na dogovor iz juna i samo on može biti smjernica daljeg rada, što znači - prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, onda druga pitanja.

Opšti je ovo stav zvaničnika Republike Srpske koji navode kako je druga, bošnjačka strana, do sada opstruisala dogovorene i utvrđene obaveze, koje su bile planirane da se sprovedu do kraja ove godine, a koje se, prije svega, odnose na ključna politička pitanja.
 
Prema riječima predsjednika Milorada Dodika, kada je na dnevni red, u septembru, došao zakon o Ustavnom sudu BiH, bošnjačka strana je počela da izbjegava razgovor na tu temu, nalazeći za to razne nerazumne razloge.
 
Dodik kaže i da bi, umjesto što neki od partnera na nivou Savjeta ministara BiH optužuju Republiku Srpsku i traže izgovore, bilo odgovornije i konstruktivnije da saslušaju tačno šta su oni koji još neće BiH u EU rekli, da se u ovu zajednicu ne može bez sprovođenja svih 14 prioriteta.
 
- Vrijeme je da zasuču rukave i pokažu spremnost za dogovor. Neka pokažu odgovornost prema svom narodu i prema BiH koju, navodno, toliko obožavaju. Za funkcionalnu i održivu BiH jedino je bitno da stranci odu, da se narodi dogovore, jer je funkcionalna i održiva BiH potrebna i EU. Ali, logično, predstavnici “trojke” ne žele da se odreknu onih koji su ih postavili i oni koji ih održavaju na vlasti. Oni u stranim mentorima vide garanciju za svoje političko preživljavanje - istakao je Dodik.
 
Slično mišljenje dijeli i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, navodeći da su vladajuće stranke u Srpskoj do sada bile izuzetno korektne i kooperativne u svim razgovorima sa druga dva koaliciona partnera na državnom nivou BiH, ali ne i bošnjačka strana. 
 
- Zbog toga se moramo vratiti, da tako kažem, na fabričko podešavanje i bazične pregovore, šta je prvo, pa sve onda može ići u paketu. Nema preskakanja koraka. Ako bošnjačka strana uistinu, kako to zdušno tvrdi, želi da BiH uđe u EU, valjda bi trebalo da zna­ da to ne može sa inostranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, ali i OHR-om, odnosno institutom visokog predstavnika. Taj put mora biti bez stranaca kako bismo pokazali da BiH ima integritet i suverenitet - rekao je Stevandić za “Glas Srpske”. 
 
Prema riječima pravnika Ognjena Tadića, taj stav je u svom izvještaju iznijela i sama Evropska komisija, saopštavajući da će razmotriti da li će sa BiH u martu naredne godine otvoriti pregovore ili ne, u zavisnosti od toga da li je BiH ispunila svih 14 postavljenih uslova, a među kojima je i pitanje Ustavnog suda BiH. 
 
- Dakle, nema otvaranja pregovora dok iz Ustavnog suda BiH ne odu strane sudije, tj. do ispunjenja 14 prioriteta iz 2019. godine, među kojima je i to pitanje.  Znači, ne može se više pričati da strane sudije odlaze dan prije ulaska BiH u EU ili kada ispune uslove za penziju - kaže Tadić za “Glas Srpske” navodeći da unitaristička politika bošnjačkih partija stopira evropski put, jer im je preče da preko Ustavnog suda ruše Dejtonski mirovni sporazum, nego da BiH napreduje ka EU.
 
Nesposobnost
 
Tadić se osvrnuo i na dosadašnju rolu ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića, nazivajući ga nesposobnim i dobrim dijelom odgovornim za to što BiH još nije dobila evropsko zeleno svjetlo.
 
- Imamo situaciju da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija, koje ne znaju u kojim granicama funkcionišu, u boljem položaju od BiH, kojoj su vrata ponovo zatvorena zbog par zakona. Ministar Konaković očigledno ne traži otvaranje pregovora, nego očito priželjkuje nove uslove koji bi trebalo da posluže unutrašnjim političkim obračunima, a ne evropskom putu - rekao je Tadić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )