FOTO: InfoBijeljina.com

Građani Bijeljine imaju podijeljena mišljenja o higijeni svog grada. Jedni su zadovoljni čistoćom, dok drugi smatraju da bi ulice, trgove i druge javne površine trebalo prati češće, kao što je to praksa u nekim drugim sredinama.

Jovo Petrović kaže da je Bijeljina jedan od urednijih gradova u regionu.   

- Ne mogu nadležni očistiti, koliko mi građani možemo uprljati. Treba pojačati kaznene mjere za sve koji ne poštuju komunalni red, pa bi sigurno bilo i čistije. Ulice bi se, istina je, mogle češće prati - kaže ovaj Bijeljinac za portal InfoBijeljina.

Katarina Dimitrijević, međutim, ukazuje da se o gradskoj čitoći ne vodi doljno računa.   

- Peru trg i plato oko opštine, znači uži centar. A postoje ulice u malo udaljenijim mjesnim zajednicama koje nikad nisu oprane. Prašina i prljavština su najgori tokom vrelih, ljetnih mjeseci, kada postoji velika opasnost i od izbijanja kojekavih zaraza. A svi građani Bijeljine, ma gdje živjeli, zaslužuju isti tretman kada su u pitanju komunalne usluge – kaže Dimitrijevićeva. 



Za pranje ulica i trgova u Bijeljini i Janji iz gradskog budžeta u ovoj godini biće izdvojeno oko 50.000 maraka. Prioritete i plan pranja gradskih ulica određuje Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, a u skladu sa Programom zajedničke komunalne potrošnje i raspoloživim sredstvima. 

- Ovim Programom obuhvaćene su 52 ulice sa trotoarima, ukupne površine od oko 1.100.000,00 metara. Ulice se peru jednom mjesečno, svakim danom osim nedjelje. Ukoliko se ukaže potreba moguća su i vanredna pranja ulica što se posebno definiše –odgovorili su nam u nadležnom odjeljenju Grada Bijeljina.   


U preduzeću „Komunalac“, koje je izvršilac ovih poslova, kažu da raspolažu potrebnom opremom i ljudstvom.

- Pranje javnih saobraćajnih i pješačkih površina vrši se u jutarnjim satima u periodu od početka aprila do kraja septembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Pranje javnih površina obavlja se mašinski, auto cisternom. Radnici Komunalca  obavljaju i čišćenje nataloženog otpada i materijala sa slivnih rešetki, a prethodno se čiste rigole, te stružu zakorovljene površine uz ivicu saobraćajnica - pojasnili su u preduzeću „Komunalac“. 


April je mjesec čistoće, pa će tradicionalnu akciju čišćenja i uređenja grada i semberskih sela, Gradska uprava Bijeljine organizovati i ove godine. To će biti prilika, kažu građani, da se operu i one ulice koje nisu obuhvaćene Planom i programom. Jer cilj je zajednički - čist i uređen grad.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 11 )