FOTO: srpskainfo.com

Jedna privatna kompanija iz Banjaluke nedavno je raspisala konkurs za zaposlenje pet-šest programera na pola radnog vremena sa platom od 3.000 KM i… niko se nije prijavio!

– To samo potvrđuje da imamo veliki problem sa nedostatkom kadra u ovoj oblasti – kaže za Srpskainfo Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS.

Dragičević pozdravlja najavu o formiranju ministarstva za nove tehnologije i kaže da bi to ministarstvo trebalo da bude nosilac strategije uvođenja digitalizacije u svim privrednim društvima i u komplentoj javnoj upravi, te da zakonskim rješenjima prilagodi naše privredu tržištima iz okruženja.

– Ako se to ne desi, Srpska će tehnološki da zaostaje u svim granama privrede i teško će se moći pozicionirati kao starteški izvoznik  za određene robe. Ukoliko propustimo šansu, radićemo samo male serije za velike inostrane kompanije – ocjenjuje Dragičević.

Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Banjaluka, upozorava da Srpska uskoro može da ostane i bez nastavnog kadra u oblati infomacionih tehnologija.

– Kod nas i u okruženju se povećava broj IT kompanija kojima je potreban sve veći broj inženjera. Uslovi za rad, a prije svega lična primanja, jako su dobri za naš kadar u takvim kompanijama. Zato imamo problem da zadržimo najbolje studente koji bi ostali da rade kao asistenti na fakultetu, a kasnije i kao nastavni kadar – navodi Blanuša za Srpskainfo.

S jedne strane će Elektrotehnički fakultet, kako kaže, imati sve veći  problem sa prijemom novog nastavnog kadra, a istovremeno je za očekivati i da postojeći odlaze da rade u inostrane kompanije.

Kaže da je ohrabrujuće to što postoji veliki interes za škovolanje na ovom studijskom programu na ETF-u, navodeći da je u prvom upisnom roku ostala upražnjeno samo četiri-pet mjesta, i to za samofinansirajuće studente. Raspisana su ukupno 122 mjesta na studijskom programu računarstvo i informatika.

– Naša struka je dificitarna i svi se mogu odmah zaposliti poslije završetka studija. Već na drugoj godini razne kompanije izaberu sebi budući kadar kroz stipendije – objašnjava Blanuša.

On kaže da je samo iz medija informisan o najavljenom forimiraju ministarstva za nove tehnolgije, ali vjeruje da će ETF imati značajnu ulogu u tome.

– To je oblast na kojoj će se, ako se Srpska želi razvijati, morati sistemski raditi i koja će morati da ima direktniju podršku Vlade RS – poručuje dekan ETF Banjaluka.

Novo ministarstvo
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da Republika Srpska namjerava da početkom iduće godine formira posebno ministarstvo za nove tehnologije i razvoj.

– Moramo energično da reagujemo na izazove koji su vidljivi, a to je radna snaga. Tu moramo kreirati nove politike. Moramo zadržati naše mlade i obrazovane ljude. Moramo se oduprijeti tom šablonu odlaska mladih u inostranstvo – dodao je Dodik.

On je rekao da Srpska treba da bude inovativna u funkciji njenog razvoja i da će težiti ka informatičkoj budućnosti.

Aktivnosti na forimiranju ovog ministarstva nisu dostupne javnosti, ali, kako se pretpostavlja, poslije izbora se mogu očekivati detaljnije informacije.

Potrebna „Stretegija digitalizacije Srpske“
Bivši dekan ETF u Banjaluci Branko Dokić ocijenio je da je razvojna šansa RS upravo u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Prvo, zbog toga što se tržište IT proizvoda iz godine u godinu rapidno povećava. Drugo, kako kaže, imamo sposobnu omladinu koja u ovoj oblasti može da ostvari vrhunske rezultate.

– Naravno, tu omladinu treba adekvatno obrazovati – ističe Dokić.

Dodaje da je potrebno hitno prilagoditi obrazovni sistem potrebama IT tržišta.

– To je, međutim, moguće samo jednim sveobuhvatnim dokumentom pod nazivom “Strategija digitalizacije Republike Srpske” – poručuje Dokić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )