FOTO: srpskainfo.com

Zamjerke turista na ugostiteljske radnike, ponekad imaju osnova, ali sa druge strane, dešava se i to, da zbog nekih očekivanja koja ispunjena, onaj koji se žali, vrlo lako može da završi kao tema podsmeha i loših komentara.

Upravo to se dogodilo jednom Srbinu, koji se požalio na Grke, pošto za tri decenije, kako je napisao, nisu naučili srpski.
 
Muškarac po imenu Đuro, iznio je svoje mišljenje u vidu objave na stranici “Live from Greece”, a u kojoj je naveo, kako mu smeta što ljudi sa našeg govornog područja, masovno dolaze u Grčku već tri decenije, a da Grci nisu naučili nijednu srpsku riječ tokom tog perioda, piše Blic.
 
– Lično, moja jedina zamerka za Grčku ili neka mjesta u Grčkoj, čast izuzecima gdje turisti sa našeg govornog područja dolaze masovno skoro 30 godina, nisu se potrudili da nauče naš jezik pogotovo za van pansionsku potrošnju. U agenciji ostaviš novce za smještaj, a hoće novce.
 
Moj prvi kontakt sa Grčkom, Gerakini, kod nas kafana a kod njih taverna, u polupraznom lokalu čekali skoro pola sata da te neko usluži i ne bi još niko prišao da nisam glasno komentarisao da li smo na Crnogorskom primorju, neko je studirao kod nas pa je razumio šta sam komentarisao – napisao je on.

Ubrzo je nastao pravi “stampedo” komentara, u kojima su turisti iz Srbije, pisali kako su širom Grčke, bilo da su na ostrvu ili na kopnu, imali prilike da čuju od Grka makar jednu do dve reči na srpskom jeziku.
 
– Ja sam baš oduševljena koliko mnogo Grka zna naš jezik a ne moraju. Engleski je univerzalan. Baš sam juče pazarila u jednoj prodavnici u Nea Flogiti i kasirka je iznos računa i kusur izgovorilla na srpskom, mene je to baš oduševilo – napisala je jedna članica grupe.
 
Druga se pored poznavanja jezika, osvrnula i na Đurovu primedbu da je usluga u kafani spora.
 
– Ljetujem u Pefkiju na Evii. Malo seoce. Svuda mogu da se sporazumijem na srpskom. Izuzetak je gazdarica apartmana ove godine. A što se tiče lenjosti, više mislim da je to njihova opuštenost. Tako je i u Italiji. Čak i u velikim poznatim turističkim centrima. Njima je kafana za opuštanje i sve ide laganica. Ovo je moje iskustvo i moje viđenje. Meni lično ne smeta, sedim uživam, posmatram ljude – navela je.

Među komentarima bilo je i onih koji su se ticali srpskog poznavnaja grčkog jezika. Odnosno, zašto oni nisu naučili jezik zemlje domaćina u koju idu već trideset godina.
 
– A što vi ili ti što idu 30 godina unazad, nisu naučili poneku Grčku riječ, ako ništa drugo a ono barem zbog ljubavi i interesovanju prema zemlji u kojoj stalno idu- napisao je jedan član grupe.
 
Na kraju, u vidu komentara, ponovo se oglasio i inicijator ove teme, Đuro, kome se primjedbe na njegov račun, nisu baš dopale.
 
– Vidim većina lektori, Turizam je uslužna djelatnost gdje pružalac usluge zavisi od svoje poslovne ljubaznosti ili neljubaznosti pogotovo restorani prema gostu i da li će taj gost doći samo prvi put i nikad viš,. Ili će doći ponovo još će i preporučiti i drugim.- napisao je on.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )