FOTO: politika.rs/Evroliga

Crvena zvezda dočekuje CSKA (Štark arena, 19 č), oslabljen, ali ne i bez ambicija.- Dobrić mjesec dana van stroja, novajlija Lukas nije u kombinaciji

Posle šokantnog poraza od Partizana u Kupu, kada su prokockali šest poena prednosti u  poslednjih 17 sekundi regularnog dijela, košarkaši Crvene zvezde se okreću evropskoj sceni, gdje su teoretski još u igri za osmu poziciju koja vodi u plej-of. Igrači su prethodnih dana vidali rane i trenirali u potpunoj tišini, ali gubitak trofeja nije i jednina loša uspomena iz Niša. Odlaskom Čovića i Kuzmića u FMP, ionako smanjena rotacija pretpjela je još jednu prazninu, Ognjen Dobrić je u polufinalu protiv Mege povrijedio ruku, a iz kluba je stigla informacija da ga očekuje pauza od bar mjesec dana. Ako se ima u vidu da je nejasna situacija oko novajlije Kalina Lukasa, jasno je da „crveno-bijele“ očekuju velika iskušenja, a prvo i nizu je duel sa CSKA, večeras u Štark areni (19 č).

Srpskom i regionalnom prvaku suprotstaviće se aktuelni šampion Evrolige, trenutno četvrtoplasirani tim, koji sa Makabijem vodi veliku trku za poziciju koja će u borbi za fajnl- for omogućiti prednost domaćeg terena. Izuzev Klajburna, za kog je sezona završena, trener Dimitrois Itudis nema previše personalnih problema (jedno vrijeme povređen i Voroncevič), a „armejci“ u ovaj duel ulaze svežiji i spremniji, jer u Rusiji se nije u Zvezdinom terminu igrao nacionalni kup. Da i jedan od pretedenata na titulu ima i ranjive tačke, u poslednjem kolu pokazao je i Olimpijakos, ali svakako u vidu treba imati i činjenicu da CSKA ne leži „crveno-bijelima“, koji su od osam prethodnih evroligaških duela dobili samo jedan (2016, 78:67). Od sedam poraza, tri su bila u plej-ofu 2016, ali Moskovljani su se teškom mukom plasirali na fajnl-for.

Prvi duel ove sezone CSKA je dobio sa ubjedljivih 100:74, a partija koju je pružio Majkl Džejms (29 poena, šest „trojki“), proizvela ga je u igrača kola Evrolige. Ipak, sjajni američki plejmejker (drugi strelac lige) samo je jedan u nizu igrača koji mogu da naprave prednost, a jedan od njih je svakako i Kajl Hajns, centar od svega 198 santimetara, četiri puta nakjbolji defanzivac Evrolige. Timska statistika otkriva moć ruskog tima, gdje Crvena zvezda jedino prednjači po broju osvojenih lopti. Ipak, u Beogradu su prethodnih godina padali svi šampioni, pa činjenicu da je ruski tim apsolutni favorit, trebalo bi uzeti sa rezervom.

-Duel sa prvakom Evrope je veliki izazov i čast za našu ekipu. Za razliku od nas, CSKA nije igrao nacionalni kup, što znači da su imali vremena da se konsoliduju nakon poraza od Olimpijakosa, koji im je prekinuo dobar niz rezultata. S druge strane, mi nismo prekidali sa igranjem utakmica, ostali smo u takmičarskom ritmu, pa je teško predvideti kome će više prijati novi duel. Ono što je izvjesno, očekuje nas teška utakmica sa vrhunskom ekipom, ali svako ima svoje ambicije. Ulazimo polako u završnicu takmičenja i svaka utakmica postaje važna za sve, pa i za nas koji imamo određene želje rekao je trener Zvezde Dragan Šakota.

U odnosu na prošlu sezonu CSKA je ostao bez nekolicine nosilaca igre, promjenjen je sistem igre, ali rezultati nisu mnogo trpili. U rostertu je dovoljn broj kvalitetnih igrača koji u maju, ukoliko se budu plasirali na završni turnir u Kelnu, mogu da iznesu bitke za trofej. Itudis ne bježi od činjenice da je cilj jedno od četiri prva mjesta u ligi, kao i koliko je pobjeda u Beogradu neophodna.

-Zvezda je uvijek težak protivnik, posebno kod kuće sa 20 hiljada navijača koji prave sjajnu atmosferu. Ambicije su pokazali na tržištu, drastično su promijenili tim u odnosu na naš prvi duel. Sada imaju Pantera, glavnog strijelca, dodali su Lukasa, Kurižu, Štimac se vratio...Mogu da igraju još čvršću odbranu, a nisu bez šansi da se ponovo umiješaju u borbu za plej-of. Mi moramo mnogo bolje nego protiv Olimpijakosa. Imali smo dva meča u VTB ligi gdje smo pokazali neki napredak,  ali ovaj duel će na pravi način pokazati kakav odgovor imamo. Moramo da budemo fokusirani, da se borimo i budemo agresivni. To je jedni put do uspjeha, ocjenio je trener CSKA Itudis.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )