FOTO: null

Predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović je rekao da to što su sudije usvojile meru kojom se privremeno obustavlja održavanje referenduma o Danu RS neće stopirati njegovo održavanje.

- Očekujem u pisanoj formi odluku suda, ali ne sumnjamo da je takva kao što ste vi rekli. To je još jedna od više političkih odluka, i politika će dati odgovor na to kad sve budemo imali u pisanoj formi. Teško je u ovom trenutku odustati od referenduma. Narodna skupština RS ima samo jednu odluku, a ja kao njen predsjednik dužan sam da provodim odluke koje su na snazi - rekao je Čubrilović.

Predsednik SDS, Mladen Bosić ocenio je da je današnja odluka Ustavnog suda BiH opasna i da ne doprinosi smirivanju tenzija.

- Odluka Ustavnog suda BiH je opasna i u skladu je sa dosadašnjom praksom donošenja odluka koje su uglavnom na štetu srpskog naroda - rekao je Bosić u pisanoj izjavi medijima.

Bosić smatra da će pomenuta odluka prouzrokovati ozbiljnu i opasnu situaciju, koju su proizveli neodgovorni političari.

- Ovo je direktna posledica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koji vode računa o ličnim, a ne interesima naroda - poručio je Bosić.

Lider NDP, Dragan Čavić sumnja da je odluka sudija, kao i prethodna, najverovatnije donesena istim brojem glasova, te tvrdi da bez  obzira na privremenu zabranu referenduma, odluke Narodne skupštine RS niko ne može da ukine.

- Narodna skupština je donela odluku,  njenu ne može da menja niko osim nje same. Ne vidim nikakav razlog da se saziva skupština i da se odluka menja. Referendum treba da bude i biće - kategoričan je Čavić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  i lider Ujedinjenje Srpske, Nenad Stevandić je ocenio da je današnjom odlukom Ustavni sud BiH pokazao da je privatni sud bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojeg on upotrebljava u skladu sa ličnim političkim projekcijama.

- Ovim se pokušava uvesti kombinacija šerijatskog prava i aparthejda Srbima, koji su potpuno etnički očišćeni iz FBiH, uništeni i popaljeni i gde je ostalo ispod jedan odsto, ne uzimajući u obzir Drvar, Petrovac, Glamoč i Grahovo, a nama iz Srpske da se kaže šta smemo, a šta ne smijemo da slavimo, da nam se menjaju istorijske činjenice - rekao je Stevandić.

U SDA likuju

Za Šefika Džaferovića, zamenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  i potpredsednik SDA odluka Ustavnog suda je očekivana jer, kako tvrdi, nisu postojali novi dokazi koji bi bitno uticali na prethodnu odluku o Danu Republike.

- Potpuno je, dakle, jasno da, usled nedostatka tih novih okolnosti Ustavni sud je bio u poziciji da odbije zahtjev za preispitivanje svoje ranije odluke. Takođe je više nego jasno da je raspisivanje referenduma na tragu daljnje opstrukcije odluke Ustavnog suda a ne njenog izvršenja - rekao je Džaferović.

Aktuelnog načelnika Opštine Srebrenica, Ćamila Durakovića obradovala je današnja odluka Ustavnog suda BiH.

- To je bilo dosledno od suda koji radi po pravnim, a ne političkim principima, i to građanima ove zemlje garantuje da imamo pravnu državu i da možemo verovati u njene institucije. A šta će raditi ove divljačke politike irelevantno je, koliko je relevantno da Ustavni sud BiH nije podlegao političkim pritiscima, pre svega porukama iz Banjaluke koje smo ovih dana mogli čuti, a sve su bile u cilju vršenja pritiska na Ustavni sud BiH - kazao je Duraković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )