FOTO: null

Društva srpskih rodoslovaca „Poreklo“ i jedan od osnivača portala poreklo.rs je i „Srpski DNK projekat“ u okviru kojeg je testiran veliki broj osoba koje žele da saznaju nešto više o svojim precima

-Cilj projekta je  da uz pomoć genetike dešifrujemo tajne porijekla većine srpskih, ali i drugih rodova i prezimena kao i da podrobnije upoznamo našu istoriju, izjavo je za Pan radio istoričar, Aleksandar Stefanović. Porijeklo neke porodice, prema njegovim riječima, može da se prati više hiljada godina unazad.

-Ovaj projekat je osnovan početkom 2012. godine. Analizom Y hromozoma moguće je utvrditi geografsko porijeklo davnog pretka po direktnoj muškoj liniji. Bris za testiranje sam poslao u Hjuston, Teksas i reziltate čekao  nekoliko mjeseci. Sada je ova procedura pojednostavljena i može se uraditi u beogradskom  „DNK centru za genetiku„ , a samim tim je i jeftinija. Pripadam dinarskoj grupi naroda i pokazalo se da imam srodnike u Češkoj, Slovačkoj, zapadnoj Ukrajini pa čak i u Rusiji, kaže Stefanović.

Cijela stvar o utvrđivanju praporijekla sastoji se u tome da se izdvoji Y hromozom koji se isključivo prenosi sa oca na sina , a potom utvrdi takozvani Y haplotip. Zatim se taj Y haplotip upoređuje sa bazom podataka  i pronalazi isti ili najpribližniji.

Koliko rezultati ovakvih istraživanja mogu biti neočekivani i zanimljivi, govore rezultati istraživanja koje je dobio Zoran Midanović, istoričar i kustos Muzeja Semberije, koji je svoje pretke locirao čak u Finskoj! On pripada ugro-finskoj grupi, što znači da su njegovi preci negdje sa sjevera Evrope, sa područja današnje Finske, možda sjeverne Rusije ili poluostrva između Lenjingrada i Finske, dok je prava postojbina te grupe današnja Sjeverna Kina ili Južna Mongolija.

-Nedavno istraživanje stanovnika Prijepolja u Srbiji iznenadilo je sve, jer se ispostavilo da svaki četvrti stanovnik tog mjesta ima vikinško porijeklo, naveo je Midanović, gostujući u programu Pan radija.

Traženje veze između pojedinih grupa kod nas ima smisla jedino ako želite da utvrdite da li je  neki vaš poznanik, koji ima isto prezime i slavi istu krsnu slavu, u srodstvu sa vama, odnosno da li vam je davni predak zajednički.

Da bi se ovakva analiza uradila potrebno je, poslije elektronske uplate novčane naknade za ovo istraživanje, preko kontakta na portalu familytreeDNA, poslati bris sa unutrašnje strane obraza. Pribor će vam biti dostavljen putem pošte koji istim putem šaljete nazad. 

Po dobijanju rezultata stručnjaci „Srpskog DNK projekta“ daće tumačenje o genetičkom porijeklu, odnosno, odrediće kojoj grupi naroda pripadate i sa kim ste bliski od do sada testiranih osoba. Svi rezultati ispitivanja objavljuju se i u tabeli na portalu poreklo.rs. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )