FOTO: Glas Srpske

Dio srpskih stranaka blizu je dogovora o zajedničkom nastupu na opštim izborima u FBiH, a ko će biti dio tog bloka trebalo bi biti poznato poslije sastanka zakazanog za sutra u Banjaluci.

Inicijativa o zajedničkoj listi stranaka sa srpskim predznakom i sjedištem u RS oživljena je nedavno nakon što je Centralna izborna komisija BiH za 7. oktobar zakazala opšte izbore čime su praktično počeli teći rokovi za prijavu učešća u novoj provjeri kod birača. Stav predstavnika gotovo svih srpskih stranaka i asocijacija koje se bore za zaštitu interesa srpskog naroda je da su ovi izbori od suštinskog značaja za opstanak Srba u FBiH i da je jedini put da se izbore za to jedinstvo njihovih predstavnika koji uđu u izbornu trku. Do sastanka u Banjaluci pregovore o srpskoj listi vode odbori stranaka u FBiH koji pripremaju teren za dogovor.

Tekst sporazuma o zajedničkom djelovanju je pri kraju, a u Opštinskom odboru SNSD-a u Drvaru očekuju da će potpis na taj dokument staviti svi koji žele bolje sutra za Srbe u FBiH.

- Nadamo se da ćemo u srijedu postići dogovor o formiranju zajedničke srpske liste koju će predvoditi SNSD. Svi su dobrodošli, a cilj je što bolji izborni rezultat u FBiH koji je preduslov za bolji položaj srpskog naroda. Pozvali smo sve koji se pojavljuju u vlasti u FBiH na sastanak u Banjaluci. Očekujemo i predstavnike SDS-a iz Grahova koji nas podržavaju i druge. U finišu smo dogovora tako da očekujemo pozitivan ishod i da okupimo, ako ništa drugo, barem ovu koaliciju iz RS - kažu u drvarskom SNSD-u.

Podrška srpskoj listi dolazi i iz DNS-a čiji potpredsjednik i šef izbornog štaba Dragomir Jovičić kaže da u potpunosti stoje uz tu inicijativu kako bi bilo zaustavljeno rasipanje glasova i otvoren put za poboljšanje položaja Srba u tom dijelu BiH.

- Već duže vrijeme razgovaramo o toj temi. Ako se usaglasimo, a nadam se da hoćemo, možemo imati i jednog federalnog ministra. To bi promijenilo sliku i položaj Srba u FBiH koji je došao na najnižu tačku - naglasio je Jovičić.

Potpis na sporazum o zajedničkoj listi staviće i Zavičajni socijaldemokrati koje predvodi Mile Marčeta. Podsjeća da je prvi, u nekoliko navrata, tražio da srpske stranke dogovore zajednički nastup.

- Hoću da se Srbi okupe jer imamo problem, a to je da Srba nema u federalnom Domu naroda. Nalazimo se u utopiji, i ako ne budemo zajedno od Srba neće biti ništa i biće nastavljeno etničko čišćenje i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma. Već smo na nivou statističke greške i ako ne krenemo sada zajedno neće nas biti. Prema tome, jasno je da ću biti dio te liste - rekao je Marčeta.

Izvan srpske koalicije će ostati SNS čiji potpredsjednik Duško Radun, koji je načelnik Grahova, smatra da je za zajedničku listu već prekasno imajući u vidu da je rok za prijavu koalicija za učešće na izborima 19. jun.

- Niko nas nije kontaktirao, a smatram da je na sceni pokušaj SNSD-a da popravi svoj imidž u FBiH. Pod uslovom da je to bilo na vrijeme i da nema skrivenih namjera uvijek sam za zajednički nastup srpskih stranaka - kaže Radun.

Načelnu podršku objedinjavanju srpskih glasova u FBiH dale su ranije stranke okupljene u Savez za promjene i iskazale spremnost za razgovor.

Udruženja koja okupljaju izbjegle Srbe i Savez Srba iz regiona najavili su da će pokušati okupiti oko pola miliona Srba koji imaju pravo glasa u Federaciji. Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je pismo predsjednicima političkih partija u RS i pozvao ih da podrže njihov prijedlog o formiranju zajedničke liste na kantonalnom i federalnom nivou. To je, naveo je, jedini način da Srbi poslije izbora imaju legitimne i istinske predstavnike.

- Činjenice jasno pokazuju da je položaj Srba u FBiH izuzetno težak i nesnošljiv. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u FBiH je živjelo oko 600.000 Srba, a 2013. ih je popisano svega 56.000 i taj broj se stalno smanjuje - naveo je Linta.

Računica Saveza Srba iz regiona je pokazala da bi zajednička srpska lista mogla da pređe cenzus od tri odsto u devet od deset kantona i za Predstavnički dom Parlamenta FBiH jer pravo glasa imaju i protjerani Srbi koji žive u Srbiji i trećim zemljama pod uslovom da se prijave za glasanje izvan BiH do 24. jula.

Srbi na papiru
Na prošlim opštim izborima u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano je samo 13 Srba, a četiri mjesta ostala su upražnjena jer ih nije bilo dovoljno. Među izabranima deset ih je bilo sa liste partija iz FBiH, što uveliko otežava zaštitu srpskih interesa.

- Klub Srba nikada nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda jer su srpski delegati štitili interese, prije svega, svojih političkih stranaka sa sjedištem u FBiH, a ne vitalne interese svog naroda - naveo je Miodrag Linta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )