FOTO: Glas Srpske

Srebrenica - Velika borba za novog načelnika Srebrenice vodiće se i narednim lokalnim izborima, a aktuelni pregovori idu u pravcu da će birači odlučivati između dva ključna kandidata - jednog kojeg će dati srpski blok, a drugog iz redova bošnjačkih stranaka.


Iako bi novi lokalni izbori trebalo da budu raspisani u maju, a održani u oktobru 2020. godine političke partije u Srebrenici uveliko dogovaraju platforme za predstojeću provjeru kod biračkog tijela.

Aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić (SNSD) pobijedio je 2016. godine u izbornoj trci dotadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića koji je te godine nastupio kao nezavisni kandidat. Grujičić je tako postao prvi načelnik te opštine iz reda srpskog naroda, a na osnovu podrške svih stranaka sa srpskim predznakom.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvijetinović potvrdio je juče za “Glas Srpske” da će ta partija biti domaćin narednog sastanka srpskih stranaka koji bi trebalo da bude u naredne dvije sedmice. Pripremili su i nekoliko zaključaka koji idu u istom pravcu kao i prije tri godine, a koji su u završnici i donijeli rezultate.

- SDS i SNSD, uz ostale manje političke partije, će ići sa zajedničkim kandidatom, a o tome ko će to i biti, razgovaraćemo. Uključićemo i vrhove političkih partija jer bez njih ne možemo donijeti konačnu odluku. Oni daju saglasnost na koalicije, ali nećemo dozvoliti da zbog ili usko stranačkih ili drugih ličnih interesa dovedemo u pitanje nacionalni interes Srebrenice. To ne bi smio nijedan pojedinac da uradi - istakao je Cvijetinović.

Pregovaraju, s druge strane, i probosanske partije. Demokratska fronta, Građanski savez, SBB, SDA, Stranka za BiH, SDP i drugi politički faktori već rade aktivno na zajedničkom programu za Srebrenicu, a pojedinci iz tog bloka poručuju da moraju da isprave grešku iz 2016. godine kada se nisu bili okupili oko jednog kandidata za prvog čovjeka te opštine.

- Prije tri godine bio je poraz probosanske politike, jer smo pali na pitanju Srebrenice. Ono što se desilo u Srebrinici ne smije pasti u zaborav, a kamoli dopustiti politici koja to negira od završetka rata da to rade i dalje. Sada ne postoji nijedan nesrbin načelnik u RS, a opština ima više od 50. Sada se ponovo bližimo vremenu kada je potrebno naći isti princip kao 2012. i vratiti Srebrenicu pravdi i na čelo opštine dovesti osobu koja ne negira genocid i koja gradi tu probosansku ideju - rekao je za federalne medije Ćamil Duraković koji sebe ponovo vidi kao kandidata za načelnika.

Sa Mladen Grujičićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a predsjednik srebreničkog odbora SNSD-a Radomir Pavlović je potvrdio da je srpski blok jedinstvenog stava da idu sa jednim kandidatom.

- Opredjeljenje svih je da dođemo do jednog kandidata. Vjerujem da mogu da ponovimo rezultat iz oktobra 2016. godine - rekao je Pavlović koji smatra da je bošnjačko ujedinjavanje zapravo samo borba za novac koji uzimaju preko Srebrenice.

Razvoj

Radomir Pavlović je kazao da je zadovoljan dosadašnjim radom Mladena Grujičića na poziciji načelnika Srebrenice, dodavši da se to vidi na terenu.

- Srbi više nisu minimizirani, a ni ostali. Implementacija budžeta se odvija prema stanju na terenu. Srpska sela, u koje nije ništa ulagano, se obnavljaju, a u Srebrenici su u toku i aktivnosti na velikim projektima Vlade Republike Srpske, među kojima je i navodnjavanje, a i onima za koje je novac donirala Srbija - rekao je Pavlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )