FOTO: srpskainfo.com

Sa državnih i privatnih fakulteta u Republici Srpskoj izlazi sve manje diplomaca, u prosjeku za 500 na godišnjem nivou, što stručnjaci ocjenjuju izuzetno zabrinjavajućim trendom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS je školske 2013/14. diplomiralo 7.097, a prošle školske godine 5.081 student. Nije teško izračunati da smo u ovom relativno kratkom periodu izgubili čak 2.016 studenata.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglašava da je manji broj diplomaca posljedica smanjenog broja upisanih brucoša. Pašalić upozorava da smanjenje visokoobrazovanog kadra nije dobro ni za koji  pravac razvoja.

– Visokoobrazovani kadar u 21. vijeku je najdominantniji u procesu rada. Uz automatizaciju, tehnološke procese i naučne radove, zahtjevi za ovim kadrom su sve veći. Polukvalifikovanog kadra ima isto u EU i kod nas, ali oni imaju daleko više visokoobrazovanog kadra – ističe Pašalić.

Prema njegovim riječima, razvijene zemlje ovaj problem mogu da riješe uvozom radne snage.

– Mi ga, međutim, ne možemo tako riješiti, jer smo zemlja iz koje ljudi odlaze – naglašava Pašalić.

Objašnjava da, za društvo u cjelini, aktuelna demografska situacija ne znači ništa dobro.
– Smanjuje se broj stanovnika, sve manje je mlađe populacije, dok stanovništvo sve više stari.To se odražava i na radnu snagu, čija se brojnost smanjuje. Kad dodamo radne migracije, to su oziljni problemi. A demografija i ekonomija su vezane. Ne možemo imati napredak u ekonomiji, a da imamo smanjene demografske kapacitete, odnosno ljudske resurse. Kad se tome doda sve manje studenata i diplomaca, problem postaje još složeniji – upozorava Pašalić.

Podsjetimo, na visokoškolske ustanove u Srpskoj iz godine u godinu se upisuje sve manje studenata, a riječ je o deficitu od prosječno 2.500 na godišnjem nivou.

Tako je, u poređenju sa 2013/14. godinom, prošle školske godine na javne i privatne fakultete upisano čak 10.138 studenata manje. Kad je riječ o brucošima, njihov broj je u ovom periodu sa 8.538 spao na 5.939.

Mladi odlaze
BiH godišnje napusti oko 40.000 ljudi, među kojima je 80 odsto mladih. Svjetska banka procjenjuje da je ukupni postotak emigracije visokoobrazovanih iz ove države 23,9 odsto, od čega 11,1 odsto doktora. Posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma je BiH, po odlivu mozgova u inostranstvo, stavio na peto mjesto.

Prema toj analizi, BiH je smještena na 140. mesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )