FOTO: null

Predstavnik Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Goran Krčmar kazao je danas da još u Sarajevu tragaju za 176, a u Sarajevsko-romanijskoj regiji za 299 nestalih Srba.

U uvodnom obraćanju na tribini u Istočnom Sarajevu, čiji je fokus stavljen na pitanje nestalih lica, Krčmar je naveo da Republika Srpska traga za 1.670 lica nestalih u proteklom ratnom periodu.

Krčmar je podsjetio da je 1996. godina "dočekana" sa 5.340 nestalih, a da su do 2008. godine Kancelarija i Komisija za nestala lica ekshumirale 4.100 tijela, od kojih je 3.265 identifikovano.

"Proces traženja nestalih do 2008. godine uspješno se odvijao jer smo prosječno godišnje rješavali 320 slučajeva. Institut za traženje nestalih lica BiH je za prvih pet mjeseci svoga rada /te 2008/ identifikovao 600 ljudi, od kojih je samo osam Srba, što je poražavajuće", naglasio je Krčmar.

On je rekao da je proces vezan za ekshumacije sarajevskih Srba opterećen lažima i vještim manipulacijama porodicama, te da se manipulacijama o broju svih žrtava i nestalih lica ostvaruju određeni politički ciljevi bošnjačkog naroda.

"Institut za nestala lica nije spreman da objavi spisak nestalih lica. On se našao u nezavidnoj situaciji - Upravnom i Nadzornom odboru davno je istekao mandat, isto kao i Kolegijumu direktora, izvještaji o radu se ne usvajaju... Mislim da se ništa ne dešava slučajno i nije Institut slučajno u ovakvoj situaciji. Sve se radi ciljano, projektovano i dirigovano", rekao je Krčmar.

On je istakao da sada treba ostvariti dva cilja, izvršiti popis tijela koja se nalaze u kosturnicama u BiH kako bi se izbjegle manipulacije o njihovom broju, te da se od porodica nestalih, koji su sahranjeni klasičnom metodom, ponovo uzme krv kako bi se izbjegle sumnje da je došlo do pogrešne identifikacije.

Načelnik Odjeljenja za ekshumacije i identifikacije Instituta za nestala lica BiH Ranko Prodanović rekao je da ovaj proces neće biti ubrzan sve dok tužilaštva ne ostvare bolju saradnju sa područnim kancelarijama za traženje nestalih i porodicama nestalih.

Istraživač Instituta za nestala lica u Područnoj kancelariji Istočno Sarajevo Zdenko Mitrović rekao je da imaju zahtjeve za provođenje tužilačke istrage, jer postoje određena dokumenta koja dokazuju da je na određenoj lokaciji bilo ukopano više lica, ali da danas nema tijela.

"Za takve predmete mi smo 2014. godine uputili jedan akt Tužilaštvu BiH, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor. Bez kvalitetne razmjene podataka, teško da će se nešto u Sarajevu uraditi u procesu traženja nestalih", rekao je Mitrović.

On je potvrdio da se tokom ekshumacije na asaniranoj lokaciji mogu naći samo sitni fragmenti, te da stvarni odgovor gdje su tijela treba tražiti od nadležnih institucija, odnosno Tužilaštva i Suda BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjana Cabo rekla je da će na današnjoj tribini pokušati da nađu izlaz iz ćorsokaka u kojem su se našli po pitanju traženja nestalih.

"Dešava nam se da od nas sakriju i ona lica koja pronađemo, identifikuju ih na drugom mjestu i sahrane bez našeg znanja. Pokušaćemo neki zaključak uputiti ljudima koji su odgovorni za ovaj posao", rekla je Cabo.

Ona kaže da će pokušati donijeti zaključak koji se odnosi i na procesuiranje ratnih zločina gdje je, kako kaže, takođe sve stalo.

Cabo smatra da se o pitanjima nestalih lica treba stalno govoriti, da sve nestale treba pronaći i dostojno sahraniti, a dosadašnje metode rada Instituta za nestala lica govore da su porodice u pravu što sumnjaju na diskriminaciju kada su u pitanju srpske žrtve.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )