FOTO: null

Saradnja Republike Srpske s Kinom mogla bi sa energetike i puteva da se proširi i na obrazovanje. Otvaranje Konfučijevog instituta, čime bi se ozvaničila dugoročna saradnja dvije zemlje, trebalo bi da se realizuje do kraja godine.

A koliko će projekata finansirati Institut, kažu u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci, zavisi isključivo od nas. 

Kinezi će uložiti 150 000 evra da u sljedećoj godini zaživi Konfučijev institu u Banjaluci, a sva buduća ulaganja zavisiće od projekata, kaže rektor banjalučkog Univerziteta, Milan Mataruga. Institut otvara brojne mogućnosti na polju naučno-istraživačkog rada, dodaje, a najbolji primjer je Zagreb, koji godišnje realizuje najviše projekata u okruženju.

- U isto vrijema ostavlja mogućnost da se u rad Konfučijevog instituta uključuju i đaci od predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog uzrasta, da se govori kineski jezik, izučava jezik. Isto tako u privrednom razvoju RS, rekao je Milan Mataruga rektor Univerziteta u Banjaluci.

Da su Kinezi ozbiljno zainteresovani za ulaganja u Srpsku, pokazuju brojni projekti – realizovani, ali i oni koji su tek u pripremi. Nakon TE Stanari, nastavljaju ulaganja u energetski sektor.

Kineski investitori su zainteresovani i za ulaganje u izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, kao i rekonstrukciju željezničke pruge od Banjaluke preko Prijedora do Dobrljina. Novi put svile, kako ga ekonomisti nazivaju, Kineze dovodi u Istočnu Evropu, odakle planiraju da šire svoj uticaj na ostatak Evrope.

Realizacija projekata izgradnje hidro i termoleketrane, kao i puteva, trebalo bi da počne za dvije godine. Do tada bi trebalo da se riješe bankarkse garancije i sva papirologija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )