FOTO: Srna

Sela Dubovsko, Bosanski Doljani, Grmuša, Gorjevac i Lipa na području Bihaća ni danas nemaju struju, a srpski povratnici apeluju da ih institucije Republike Srpske i Srbije ne zaborave i da im pomognu.

Paroh bihaćki Slaviša Milinović rekao je da je ovaj problem prisutan gotovo tri decenije.
 
Prema njegovim riječima, u selu Pritoka prije rata su gotovo stoodstotno stanovnici bili Srbi, a danas srpskih povratnika ima svega u pet kuća.
 
– Gledamo u Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu, da nas ne zaborave, da nas posjete i uvjere se u težak život, ali isto tako i u hrabrost jer smo se vratili na naša ognjišta – rekao je paroh bihaćki.

Povratničko stanovništvo u Bihaću uglavnom je starije životne dobi. U Bihaću živi samo 200 Srba, među kojima je tek sedam školaraca.
 
S obzirom da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak održati hitnu sjednicu na kojoj bi se trebalo raspravljati o ugroženosti prava povratnika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj, a na inicijativu bošnjačkih poslanika, pitali smo da li će i kada na dnevni red biti stavljena i tačka koja se tiče srpskih povratnika u FBiH.
 
Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, ističe da će iskoristiti priliku da, u skladu s Poslovnikom o radu, pita ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH kako je moguće da Srbi povratnici sa područja Bihaća nemaju struju, ni skoro tri decenije nakon rata.

Komentarišući najavljenu hitnu sjednicu PD PS BiH na kojoj će se raspravljati o bezbjednosti Bošnjaka u Srpskoj, Borenović je optužio poslanike koji dolaze iz vladajuće većine na nivou BiH za politikanstvo i licemjerstvo, ističući da njihove stranke čine Savjet ministara BiH.

– Pa valjda su za ova bezbjednosna pitanja zadužena ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su ministri njihov izbor i njihovih koalicionih partnera na svim nivoima. Zašto ćute oko napada na srpske povratnike i na srpske hramove u FBiH. Znaju sa svojim partnerima imenovati ministre, direktore, kupovati zgrade i nova auta, a tobože vode brigu oko povratnika na hitnim sjednica u nenadležnim parlamentima – kaže Borenović za Srpskainfo.

Dodaje da se sve to dešava u vrijeme kada srpski povratnici u pojedinim dijelovima Federacije BiH nemaju ni struje skoro tri decenije nakon rata.
 
Borenović smatra da se hitna sjednica neće ni održati.
 
– A ti poslanici neka potraže odgovore na svoja pitanja od nadležnih ministarstava i neka postave poslaničko pitanje, kao što sam i lično nekoliko puta tražio odgovor na sramno precrtavanje ćiriličnog pisma na saobraćajnim znakovima u FBiH – poručuje Borenović.
 
Navodi da se ministri zaduženi za unutrašnje poslove i bezbjednost stalno slikaju i druže pa neka daju odgovore na ugroženost povratnika i šta rade po ovim pitanjima kada su u pitanju povratnici srpske nacionalnosti.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )