FOTO: null

Srpski vojnici u Oružanim snagama BiH su dobrodošli na obilježavanju Dana Republike, ali Sarajevo nećemo moliti za odobrenje, poručio je predsjednik Dodik.

U Srpskoj uveliko traju pripreme za obilježavanje 9. januara.

Prazničko raspoloženje već se osjeti u najvećem gradu Srpske. Centralne gradske ulice okićene su velikim brojem zastava Republike Srpske. Predsjednik Dodik pozvao je i građane da zastave istaknu na vidljiva mjesta.

- Pozivam sve da istaknu zastave na prozore i na automobile i da niko ne može da nam zabrani da proslavljamo taj dan, a posebno ne odluke nekih sudova - naglasio je Dodik.

Na ulicama Banjaluke osvanuli su i bilbordi, s porukama "Svojim korakom" i "Misli na otadžbinu", sa prepoznatljivom konturom spomenika Petra Kočića.

Za učešće u svečanom defileu spremno je 500 policajaca u deset ešalona. Prvi put biće predstavljen i počasni vod.

- Mi smo i do sada imali počasni vod, sada smo izabrali 50 mladih momaka koji će, u novim uniformama, predavati raport i nositi zastavu, istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Počasni vod policije biće postrojen umjesto Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kako je ranije i najavio predsjednik Dodik. Član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić pozvao ga je da promijeni oluku i srpskim vojnicima omogući učešće u proslavi. Dodik odgovara da su vojnici dobrodošli, ali da nikoga u Sarajevu ne žele da mole za dozvolu.

- Mislim da i ovim čestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne desi, kaže Ivanić.

- Ni ja, niti bilo ko iz Republike Srpske neće da moli ikoga u Sarajevu da se omogući njihov dolazak i učešće na obilježavanje Dana Republike. Neprihvatljivo je da Treći pješadijski puk bude u nekom ćošku kao prošle godine, nevidljiv i postrojen u čast pojedinca, a ne u ime Republike Srpske, poručio je predsjednik Srpske.

Velika pažnja biće posvećena obezbjeđenju centralnog događaja u Banjaluci, ali i manifestacijama širom Srpske, zbog čega će biti angažovan veliki broj policajaca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )