FOTO: null

BANJALUKA, Republika Srpska u idućoj godini planira da se zaduži za 608 miliona maraka, dok istovremeno za otplatu dugova planira da izdvoji 650,7 miliona maraka.

To je predviđeno prednacrtom budžeta RS za 2017. godinu koji će iznositi 3,2 milijarde maraka, a koji je Vlada RS usvojila danas na radno-konsultativnoj sjednici.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je danas na konferenciji za novinare da su u budžet ukalkulisana i i sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, ali da će i u slučaju da taj novac izostane Vlada pronaći druge izvore finansiranja.

Ukupna izdvajanja za plate iznose 717,5 miliona KM odnosno pet miliona KM manje nego ove godine, a to smanjenje će biti ostvareno zahvaljujući obračunu minulog rada po 0,3 odsto u odnosu na dosadašnjih 0,5 odsto.

Tegeltija tvrdi da RS nema prevelik javni sektor, ali da Srpska mora dovesti svoju javnu potrošnju za lična primanja na prihvatljive standarde, a što je moguće ostvarivanjem privrednog rasta i zaustavljanjem rasta plata i strogom kontrolom bilo kakve mogućnosti zapošljavanja.

„Na taj način ćemo izdvajanja za lična primanja u javnom sektoru RS dovesti na prihvatljive standarde u odnosu na BDP. Siguran sam da u jednom dijelu javnog sektora RS, koji ne podrazumijeva vladine institucije, ima viška zaposlenih, a tu prije svega, mislim na određene agencije i javna preduzeća“, istakao je Tegeltija.

Kada je u pitanju planirano samnjenje doprinosa, Tegeltija je rekao da se ono može očekivati polovinom iduće godine i da bi zbirna stopa doprinosa trebalo da bude svedena na 31,6 odsto.

Govoreći o novom Zakonu o bankama, Tegeltija je rekao da on ne ugrožava Agenciju za bankarstvo RS, već da značajno poširuje njene nadležnosti tako što joj je dato ovlaštenje za restrukturiranje banaka, što do sada nije bilo zakonom definisano.

Kada je u pitanju izbor novog direktora Agencije, Tegeltija je rekao da će ovo Ministarstvo sprovesti proceduru izbora i intervjue sa svim potencijalnim kandidatima.

“Konačnu odluku donijeće parlament RS. Iz onih imena koje sam mogao pročitati u medijima, mislim da ima odličnih kandidata”, rekao je Tegeltija.

Govoreći o radu Investiciono – razvojne banke RS u prošloj godini, Tegeltija je rekao da je Vlada njihov izvještaj razmatrala i da će se on naći ubrzo u Narodnoj skupštini RS.

On kaže da izvještaju IRB-a i revizorskom izvještaju koji je radio spoljni revizor nije vidio da ima kredita koji su nenaplativi.

„Nisam vidio da u izvještaju ima nenaplativih kredita. Naravno, Vlada RS je razmatrala izvještaj o poslovanju IRB-a, nakon što je eksterni revizor uradio svoj nalaz i on će biti dopstavljen parlamentu na usvajanje. IRB je vrlo uspješno radila, jedino što nije uspjela plasirati dovoljno sredstava s obzirom na to da smo imali neslaganje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko načina plasmana sredstva, odnosno IRB je uskraćena za odobravanje direktnih plasmana već ih mora plasirati preko poslovnih banaka“, rekao je Tegeltija ne precizirajući da li je i koliku dobit IRB-a ostvarila.

Vlada je danas usvojila i prednacrt programa ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine kao i Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i Nacrt zakona o poreskom sistemu Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )