FOTO: null

Republika Srpska ponovo je zatražila milione od neraspoređene dobiti Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo finansija apeluje da se višak deviznih rezervi koji se procjenjuje na oko 500 miliona maraka, podjeli entitetima, a Srpskoj bi pripala jedna trećina. Podsjećaju da je Vlada Srpske MMF-u vratila i trećinu kredita kojim je finansiran  početni kapital Centralne banke, a da njena dobit po zakonu, odlazi u budžet Bosne i Hercegovine.

“Novac od neraspoređene dobiti ide u budžet BiH koja nije učestvovala u vraćanju kreditnog zaduženja. Ukupno 60 odsto čistog prihoda odlazi na račun institucija BiH, a ostatak novca raspoređuje se za povećanje kapitala Centralne banke. Ovo smatramo neprihvatljivim, jer ta institucija nije uplatila sredstva u početni osnivački kapital Centralne banke BiH, to jest, nije njen osnivač”, saopšteno je iz Vlade RS.

Upravljanje Centralnom bankom u nadležnosti je bh. Predsjedništva. Novac se sakupljao prethodnih osam godina od kamata na devizne rezerve. I  dok je u Predsjedništvu sjedio Nebojša Radmanović moglo se pokrenuti to pitanje, kaže član predsjedništva Mladen Ivanić. Uvjeren da mu se iz Vlade Srpske prebacuje vruć krompir, odgovara da će slijediti politiku svojih prethodnika.

“O tome ćemo razgovarati. Ne vidim da bi praksa trebala biti išta drugačija nego u doba kada je Savez nezavisnih socijaldemokrata upravljao Centralnom bankom. Dakle, biće isto kao što je to bilo u njihovo doba. Biće isto po pravilima i procedurama koje je SNSD vodio u zadnjih osam godina”, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Dok BiH grca u finansijskim problemima, novac sa  računa Centralne banke bio bi dovoljan da entieti zakrpe rupe u ovogodišnjim budžetima.

O raspodjeli tih miliona do sada je bilo više različitih prijedloga, a početkom  godine u Savezu za promjene složili su se sa prijedlogom da se nađe model kojim će se novac usmjeriti direktno u privredu. Sličnu ideju imao je i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ali o tome nije bilo dogovora. Međunarodni monetarni fond već se usprotivio da se taj novac iskoristi za spasavanje budžeta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )