FOTO: null

Protesti opozicije i miting vlasti, u subotu u Banjaluci protekli, srećom, mirno i gotovo bez ijednog incidenta

Republika Srpska ostala je mirna i stabilna, ali i dalje duboko podeljena na dva politička bloka posle subotnjih protesta opozicije i mitinga vlasti koji su održani tačno u podne u centru Banjaluke!

Protest opozicionog Saveza za promene, predvođen SDS, PDP i NDP, pod motom “Oslobodimo RS” organizovan je u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” zbog, kako su naveli, “katastrofalnog stanja, kriminala i korupcije u RS”. Samo kilometar od tog skupa, u centru Banjaluke, na Trgu Krajine, održan je miting vlasti pod nazivom “Srcem za Srpsku, stop izdaji!” Oba skupa protekla su, srećom, mirno i bez incidenata.

Sa mitinga vlasti, koji je počeo intoniranjem himne “Moja Republika”, poručeno je da RS mora da ostane stabilna, mirna i jedinstvena, jer je suočena sa mnogobrojnim izazovima, dok su opozicionari na skupu koji je počeo taktovima “Bože pravde” poručili: “Ovako više ne može, vlast je uništila RS, hoćemo vanredne izbore!”

Dodik je, u pratnji premijerke RS Željke Cvijanović i ostalih funkcionera SNSD, iz Palate predsednika RS prošetao Gospodskom ulicom do Trga Krajine, gde ga je aplauzom dočekala okupljena masa. Uličnog harmonikaša Dodik je, dok je prilazio skupu, “nagradio” sa 100 KM.

- Mile, Mile! - uzvikivale su pristalice vlasti koje su nosile srpske trobojke, Putinove fotografije i transparente sa porukama: “Volim Srpsku, stop izdaji”, “Dodik - čuvar Srpske”, “Srbija - RS - Rusija”, “Čuvajmo RS”... Članovi Srpskog sabora “Zavetnici” raširili su veliki transparent sa porukom: “Američki dolari i laveži Turske neće biti 5. oktobar Srpske”.

Potom je Dodik sa bine poručio: “Srpska je država, sposobni smo da je branimo demokratskim sredstvima. Dosta nam je izdaje opozicije u Sarajevu!”

Dodik je rekao da su opozicionari potpuno u službi Bakira Izetbegovića i da u Sarajevu ne smeju da kažu da vole RS i Srbiju!

- Branimo RS od unutrašnje izdaje. Srpski narod je naučio da je sloboda jednako država i da bez države nema slobode. Zato moramo da se borimo za državu, a naša država je RS, ne interesuju nas belosvetski hohštapleri koji kažu da RS nije država - Srpska je država.

Naglasio je da srpski narod ima dve države - Srbiju i Srpsku.

Istovremeno, u parku je odjekivalo: “Mile, lopove! Gotov je! Pada Vlada!”

Mladen Bosić, lider SDS, poručio je okupljenima “da će Dodika poniziti narod”. Opozicija od vlasti traži da usvoji “Mere za spas Srpske”.

- Tražimo od vlasti prevremene predsedničke i parlamentarne izbore, zajedno sa lokalnim izborima, formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa koja će sprovesti izbore, da obezbedi isplatu boračkog dodatka, invalidnina, podsticaje poljoprivrednicima, da poništi odluku o poskupljenju struje i zaustavi rasprodaju prirodnih bogatstava, rasvetljavanje političkih ubistava i afera, uvođenje prinudne uprave koja će javni servis staviti u službu objektivnog informisanja - poručio je Bosić.

On je istakao da RS nije Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji ne žele da čuju obespravljeni narod. - Ali sada neka čuje - Mile, lopove - rekao je Bosić.

Branislav Borenović, predsednik PDP, poručio je da je “došao kraj lopovske vlasti u RS jer su građani tako odlučili”. - Dole Vlada! Milorade, ti si svoje otpevao - zagrmio je sa bine Borenović. Lider NDP Dragan Čavić je istakao da opozicija u parku slavi slobodu.

- Ovde je 20.000 glasova za slobodu. Ko vlada strahom, ode u najvećem strahu, i to je sudbina vlasti - poručio je Čavić. - Učinili su sve da zabrane ovaj skup, jer strahuju od naroda. Onima koji se bahate u svojim milionima, poručujemo - izdajemo vaše lopovluke.

Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, rekao je da je masovno okupljanje građana u parku velika pobeda naroda u RS nad režimom.

- Ovo je pobeda normalnih protiv diktature. Nema straha. Naša borba ne bi ništa značila bez vas. Oni nisu računali na ovoliki broj građana. Srpska je sigurna i borićemo se za nju, ali ću se boriti i protiv nepravde. Iz inata smo danas ovde i drugi put će nas biti i više - kazao je Ivanić.

S druge strane, Dodikovi koalicioni partneri, lideri SP i DNS, Petar Đokić i Marko Pavić, osudili su “podaništvo opozicije u Sarajevu”.

- Kako ih nije sramota da pozivaju narod da se oslobodi RS. Od koga da se oslobodi? Od ljudi koji su stvarali godinama RS. Sačuvali smo RS i nastavićemo da je jačamo, a oni neka slušaju Bakira - istakao je Pavić.

On je kazao da je vlasti u amanet dato da čuva RS. - Zato smo se skupili na ovom veličanstvenom skupu, naši građani od Novog Grada do Trebinja, da svima kažemo nam je Srpska sveta i da smo spremni da je večno čuvamo i borimo se za nju - poručio je Pavić.

Đokić je kazao da se narod okupio zbog RS.

- Sprečimo svađe i podele. Ostanimo jedinstveni. Sramota je da se opozicija ruga srpskom patrijarhu Irineju. Njegove reči moraju da se poštuju. RS je ljubav najveća i moramo je čuvati - kazao je Đokić. I Dodik je rekao da je “Bosić uvredio patrijarha Irineja, a da istupe Ahmeta Davutoglua protiv RS nije smeo da osudi”.

Na mitingu vlasti obratio se i Milan Jolović, zvani Legenda, ratni komandant specijalne jedinice “Vukovi sa Drine”, koji je okupljenima pročitao pismo ratnih komandanata vojske i policije RS, u kojem su naveli da su uvek bili i biće na strani Srpske.

- RS je najdragocenije što imamo. Naša braća koja su stvarala RS nas mole da ostanemo jedinstveni, da je odbranimo u miru, da sačuvamo ono za što su hrabri vojnici, braća i sestre, u ratu dali živote - poručio je on. - Borci su uvek na jednoj strani, a to je odbrana RS! I u parku su naša braća i njih pozdravljamo i pozivamo na jedinstvo.

PODELjENI I KARADžIĆ I MLADIĆ

MITINZI u RS su podelili i porodice generala Ratka Mladića i prvog predsednika RS Radovana Karadžića. Sin generala, Darko Mladić, bio je na mitingu vlasti rame uz rame sa Miloradom Dodikom, a sa druge strane ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovičević, bila je uz opoziciju.

- Ne donosim vam lažna pisma iz Haga, već bratski pozdrav i očinski savet Radovana, koji glasi: “Do jutros se niste imali čega stideti, nemojte uraditi ništa zbog čega bi se stideli sutra” - pročitala je Sonja očevu poruku.

Darko Mladić, sin bivšeg generala Vojske RS Ratka Mladića, učesnike mitinga je pozdravio tradicionalnim pozdravom - “Pomaže Bog”.

- RS, BiH i regionu su potrebni mir i stabilnost. RS se ne sme deliti jer su je stvorili najbolji sinovi našeg naroda - istakao je Mladić. On je dodao da je u ratu iskazano jedinstvo srpskog naroda i da tako mora biti i u budućnosti.

TRANSPARENTI

OPOZICIJA je nosila transparente koji su najviše poruka imali za predsednika Dodika i premijerku Cvijanović. “Mile lopove, Cvijo odlazi”, jedna je od parola. Transparent koji je najviše izazvao smeha glasi: “Želim da brišem guz... ovde, a ne u Nemačkoj!”

BROJKE

SVE vreme trajanja mitinga pojavljivale su se informacije o broju učesnika na oba skupa. Igre sa brojkama bile su primetne i na raznim portalima, u zavisnosti u čijoj su službi. Dodik je izjavio da je okupio 35.000 ljudi. S druge strane, opozicija je pominjala cifru od 20.000 do 30.000 ljudi. Iz MUP RS su procenili da je i na jednom i na drugom skupu bilo od 10.000 do 15.000 ljudi. U MUP su rekli da je vlast dovela u Banjaluku 250 autobusa, a opozicija 140.

SPREČEN DA DONESE LETVE

BIJELjINSKA policija sprečila je osobu sa inicijalima V. M. da u autobus koji je aktiviste PDP trebalo da preveze u Banjaluku na proteste, unese 41 letvu dužine 80 centimetara, rečeno je u MUP RS. V. M. je prilikom unošenja letvi u autobus policajcu rekao da ih nosi “za fajta”, kažu u MUP.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )