FOTO: Capital.ba

Iako radne snage u Republici Srpskoj svakim danom sve više manjka, Zavod za zapošljavanje RS godinama ne mijenja kvotu radnih dozvola za strane državljane.

Odlukom Upravnog odbora JU Zavoda za zapošljavanje RS za 2020. godinu predviđeno je izdavanje 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i državljana bez državljanstva Republike Srpske, od čega je 400 produženih ranije izdatih dozvola, dok je 200 dozvola za novo zapošljavanje

Iako je potreba za radnom snagom sve veća, ova praksa se nije mijenjala u posljednje tri godine, pa je tako broj radnih dozvola za strance isti za 2018. godinu, 2019. i 2020. godinu.

Direktor preduzeća „Krajina klas“ Saša Trivić istakao je da se Republika Srpska bliži scenariju zemalja u regionu poput Hrvatske, gdje se povećava broj radnih dozvola za strance usljed nedostatka domaće radne snage.

„Vrlo je izvjesno da će se u budućnosti  morati obratiti veća pažnja prema uvozu radne snage, s obzirom da dolazimo u takvu situaciju da u našoj zemlji sve više manjka radnika. Pojedini poslodavci su već uveli tu praksu pa su doveli radnike čak sa Filipina“, rekao je Trivić za portal CAPITAL.

Dodaje da bi se naravno prvo morale povećati plate kako bi se stekli neki osnovni uslovi zapošljavanja stranih državljana u našoj zemlji.

Za devet mjeseci 2019. godine u Republici Srpskoj izdato je ukupno 810 radnih dozvola, od čega je 437 dozvola za novo zapošljavanje, a 373 produženih ranije izdatih radnih dozvola.

Od toga najviše dozvola bilo je u oblasti trgovine na malo i veliko, građevinarstva, informacije i komunikacije i umjetnosti, zabave i rekreacije, dok je najmanja zainteresovanost bila u finansijskim, administrativnim djelatnostima, djelatnostima osiguranja, prevoza…

U Bosni i Hercegovini u protekloj godini izdato je 2.908 radnih dozvola, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije. Od tog broja u Federaciji BiH je izdato 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Razlog zašto je izdat veći broj radnih dozvola od utvrđene kvote primjena je člana 65. Zakona o strancima BiH koji reguliše pitanje izdavanja radnih dozvola koje se ne računaju u kvote prema tačno utvrđenim kriterijumima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )