FOTO: null

RUGIP odbija zahtev za knjiženje imovine na ministarstvo odbrane BiH. Kovačević: Nema upisivanja dok se o tome entiteti ne dogovore. U opticaju 22 lokacije

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) dobila je zahtev od Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj, a ima ih 22, na Ministarstvo odbrane BiH. RUGIP će odbiti ovaj zahtev Pravobranilaštva, i to zvanično već naredne sedmice, potvrđeno je za "Novosti" u ovoj instituciji.

U RUGIP-u ističu da od knjiženja vojne perspektivne imovine koja se nalazi na području Srpske na Ministarstvo odbrane BiH nema ništa, jer to nema zakonskog osnova ni podršku institucija RS.

- Zahtev Pravobranilaštva BiH nije utemeljen u zakonu i zbog toga će RUGIP odbiti bilo kakvo knjiženje vojne imovine koja se nalazi na području Srpske na Ministarstvo odbrane BiH. Ovo se pitanje mora rešiti dogovorom entiteta i države BiH i tek onda će se znati šta se može na koga uknjižiti - poručili su iz RUGIP-a.

Inače, zahtev za knjiženje perspektivne vojne imovine koja se nalazi u Srpskoj na Ministartstvo odbrane BiH iz Pravobranilaštva BiH je stigao nakon što je Apelaciono odeljenje potvrdilo presudu Suda BiH da vojna imovina u Han Pijesku, površine 11.474 metra kvadratna, bude uknjižena na BiH. Zanimljivo je da Pravobranilaštvo BiH nije podnelo RUGIP-u zahtev za knjiženje imovine u Han Pijesku, već sasvim druge imovine.

Inače, Pravobranilaštvo Srpske je već odgovorilo apelacijom Ustavnom sudu BiH, od koga traži da stopira izvršenje odluke Suda BiH u vezi sa odlukom da se vojna imovinom u Han Pijesku može uknjižiti na Ministarstvo odbrane BiH.

Boris Jerinić, zamenik ministra odbrane BiH, kaže, za "Novosti", da je spreman da pomogne institucijama Srpske da se konačno reši pitanje vojne imovine.

- To je već godinama predmet raznih spekulacija. Institucije Srpske moraju zauzeti jasan stav i odlučiti šta žele. To se mora uraditi što pre, jer već postoji odluka Suda BiH da se Han Pijesak knjiži na Ministarstvo odbrane BiH, i to bi moglo izazvati dodatne probleme institucijama Srpske - kaže Jerinić.

Borislav Bojić, član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, kaže, za "Novosti", da Pravobranilaštvo BiH politizuje priču oko vojne imovine mimo znanja entiteta.

- Raspodela vojne imovine će biti obavljena kada se o tome dogovore entiteti. Pravobranilaštvo zahtevima samo izaziva krizu i bez potrebe pokušava da nametne nekakva rešenja - kaže Bojić.

Nikola Kovačević, savetnik ministra pravde RS, kaže da je jasan stav Vlade Republike Srpske i drugih njenih institucija da dok se ne utvrde kriterijumi za raspodelu celokupne državne i vojne imovine, odnosno dok se ne usvoji zakon i ne zaključi sporazum o raspodeli između entitetskih vlada i Saveta ministara BiH, nema nikakve raspodele imovine.

- Pravobranilaštvo BiH se sada poziva na sporazum o sukcesiji, što bi značilo da vojna imovina u Han Pijesku ima isti status kao, recimo, Ambasada BiH u Londonu. Pravobranilaštvo BiH greši jer je reč o međunarodnom sporazumu koji uređuje odnose između nastalih država, a ne imovinskom zakonu koji bi bio pravni osnov za knjiženje - pojašnjava Kovačević.

NA SPISKU 63 VOJNA OBJEKTA

Prema podacima iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, na adrese područnih jedinica su stigli zahtevi za knjiženje kasarne "Petar Mrkonjić" u Mrkonjić Gradu, "Kozara" u Banjaluci, "Bilećki borci" u Bileći i kasarne "Zdravko Čelar" u Derventi na MO BiH.

Prema ranijoj odluci Predsedništva BiH, na teritoriji Srpske su 22, a u FBiH 41 perspektivna vojna lokacija. Već godinama unazad entiteti nisu mogli postići saglasnost o tome koju imovinu žele da zadrže a koju da uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH. Uknjižavanjem tih lokacija kao svojine BiH, ispunjava se uslov za put BiH prema NATO.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )