FOTO: InfoBijeljina

Beograd - Svečano predstavljanje Republike Srpske, na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji počinje u nedjelju, biće u znaku 150 godina od otvaranja Srpske čitaonice u Banjaluci.

Otvaranje jubilarnog desetog nastupa Republike Srpske na ovom sajmu biće upriličeno u ponedjeljak u 12 časova.

Direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović, govoreći o ovom jubileju, podsjetio je da je ova čitaonica u Banjaluci otvorena 1868. godine, u Banjalučkoj bogosloviji Vase Pelagića.

- To će se vidjeti i na štandu Republike Srpske, i na promocijama knjiga i monografija posvećenih tom jubileju, a posebno na izložbi koju je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pripremila za ovogodišnji beogradski Sajam knjiga - rekao je Cicović.

On je napomenuo da je za ovaj nastup bila neophodna podrška Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, što je pomoglo u realizaciji svih dosadašnjih predstavljanja Srpske  na sajmu u Srbiji. Pomoć prilikom pripreme dalo je i Udruženje izdavača i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, ali i i svi učesnici koji se bave izdavačkom djelatnošću.

Ove godine, 52 izdavača, u 55 promotivnih programa predstaviće 98 knjiga, monografija i zbornika, 11 časopisa za književnost, nauku, kulturu i umjetnost, te dva kalendara Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

U toku ovogodišnjeg predstavljanja, biće zapažena i kampanja "Čitajmo zajedno", koju Ministarstvo prosvjete i kulture sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva. Izdanja Zavoda, koja su bila među dobitnicima nagrade "Zlatna sova", biće izložena na štandu, a među njima su: "Vojnik ničije vojske" Ilije Gajice, "Rukavica" Slavice Erdeljanović-Curk i "Kiša i mleko" Radisava Milića. Takođe, biće organizovane brojne promocije knjiga, monografija i časopisa. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće drugi tom "Enciklopedije Republike Srpske" i pet drugih značajnih knjiga svojih planova. Monografiju i tematski zbornik predstaviće Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Takođe, predstaviće i priče Petra Kočića uobličene u "Stripovijetke", koju je priredilo Udruženje strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

Svoje predstavljanje će imati i Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj, Udruženje književnika Republike Srpske i brojni fakulteti Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ovogodišnji sajam traje do 28. oktobra.

Muzeji
Na sajmu knjiga u Beogradu, Muzej Republike Srpske će predstaviti knjigu o Berlinskom kongresu povodom obilježavanja 150. godišnjice od ovog događaja, te knjige o zmijanjskom vezu i o vinu. Muzej savremene umjetnosti predstaviće "Zbirku inostrane umjetnosti" i "Monografiju jednog srpskog umjetnika".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )