FOTO: null

Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici političkih partija, te stručna javnost jedinstveni su u ocjeni da je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno zabrani održavanje referenduma o Danu RS politička, te poručili da građani Srpske treba da se 25. septemb

Ustavni sud BiH u subotu je odbacio apelaciju Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke tog suda kojom je Dan Srpske proglašen neustavnim.

Taj sud je razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju referenduma koju je donijela Narodna skupština RS, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja ta odluka.

Predsjednik RS Milorad Dodik i juče je jasno poručio da, bez obzira na odluku Ustavnog suda, nema odustajanja od referenduma.

- Svi u Republici Srpskoj veoma su odlučni da referendum o Danu Republike bude održan 25. septembra, jer je to ključno i zakonsko pravo Republike Srpske - poručio je to Dodik naglasivši da je Ustavni sud BiH politički motivisan i da je pod političkim pritiskom pojedinih bošnjačkih političara, kao i pojedinih ambasada i OHR-a. On je naglasio da je nemoguće da se uvedu sankcije za drugačiju politiku.

- To vrijeme davno je prošlo. Referendum o Danu Republike je u funkciji oslikavanja mišljenja naroda o važnim pitanjima. To niko ne može da ignoriše, pa ni Ustavni sud BiH, pogotovo ne strane ambasade, pa taman ona bila i američka. Vidjeće se da će referendum 25. septembra biti masovno podržan u Srpskoj. Uvjeren sam u to - rekao je Dodik.

Naveo je da će Srpska, nakon referenduma, nastaviti sa implementacijom odluke Ustavnog suda BiH, te da će  parlament RS da odluči o prilagođavanju Zakona o praznicima.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je juče da će institucije Srpske morati zauzeti neki stav o odluci Ustavnog suda, ali da će on poštovati odluku Narodne skupštine i izaći na referendum.

- Ko god misli da će na silu tjerati srpski narod da odustane od datuma i događaja koji su njemu bitni, strašno griješi i daje najveći doprinos tome. Naprotiv, nasilnim tjeranjem BiH se sve više ruši - rekao je Ivanić. 

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je odluka Ustavnog suda politička odluka i nastavak politike Sarajeva i dijela međunarodne zajednice prema RS.

- To je vjerovatno jedina odluka nekog ustavnog suda u svijetu koja se ne može pozvati ni na jedan član ustava ili zakona nego na političko mišljenje dijela međunarodne zajednice ili dijela rukovodstva iz Sarajeva - kazao je Pavić.

Istakao je da DNS stoji na stanovištu da referendum treba održati.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH opasna i da ne doprinosi smirivanju tenzija, dok je lider NDP-a Dragan Čavić izjavio je da ta odluka neće promijeniti odluku Narodne skupštine Srpske da bude održan referendum o Danu Republike, te da nakon 25. septembra neće biti nikakve drame niti konflikata.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da RS nema više pravnih lijekova kojima bi mogla pobijati odluku Ustavnog suda.

- Ali pitanje krivične odgovornosti u ovakvim predmetima nije moguće sprovesti u praksi, jer se radi o političkim odlukama i stavovima - kaže Simić.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić, govoreći o eventualnoj krivičnoj odgovornosti, rekao je da je neprimjereno da se ustavno sudovanje bavi krivičnim aktivnostima.

- Osim tog, nema ustavne nadležnosti da reguliše pravnu materiju koja se tiče republičkog referenduma - pojasnio je Dmičić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se nada da će predsjednik RS odustati od referenduma. Naglasio je da je nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma kršenje Dejtonskog sporazuma i krivično djelo.

Ambasada SAD u BiH pozvala je sve strane da poštuju odluku Ustavnog suda i apelovala da se rukovodstvo RS uzdrži od održavanja referenduma, navodeći da bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.

Referendum o proslavi 9. januara, kao Dana Republike zakazan je za 25. septembar.

Ivancov

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je razočaran odlukom Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma i da to ne doprinosi smirivanju tenzija u BiH.

- Umjesto dijaloga i kompromisa, što je poznati stav Rusije, samo se od Banjaluke traže ustupci. Razgovaraću danas sa zvaničnicima Republike Srpske, a narednih dana i sa partnerima iz međunarodne zajednice u BiH - rekao je Ivancov.

Mogerini-Han

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han rekli su da je BiH započela sa reformama neophodnim za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova, te da pitanje o Danu RS ne bi trebalo i ne smije skrenuti pažnju BiH sa tog važnog posla. Istakli su da sve strane treba da se uzdrže od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )