FOTO: null

Pravobranilaštvo RS odlučno da ospori presudu o knjiženju kasarne u Han Pijesku na BiH. Ukoliko se usvoji revizija, kasarna u Han Pijesku ostaće, kao što jeste, srpska

Odluka Suda BiH kojom je naloženo knjiženje vojne imovine i kasarne u Han Pijesku na državu BiH, pravno je manjkava i nesprovodiva, zbog čega će Srpska pokrenuti postupak njene revizije, kako bi ova imovina ostala u trajnom vlasništvu RS, potvrđeno je "Novostima" u Pravobranilaštvu Srpske.

- Ukoliko se usvoji revizija i eventualna apelacija, što bi svakako na ovakvo utvrđeno činjenično stanje bilo neophodno, imovina u Han Pijesku ostaće, kao što jeste, imovina Srpske - tvrde u Pravobranilaštvu RS.

Paralelno sa revizijom, ističu u Pravobranilaštvu, postoji pravna mogućnost podnošenja apelacije, kojom će biti predloženo donošenje privremene mere da se zastane sa sprovođenjem sudske odluke, dok nadležni sud ne odluči o reviziji.

Sud BiH je Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove naložio da izvrši knjiženje prava vlasništva nad vojnim objektom "Veliki Žep" na BiH. Međutim, kako "Novosti" saznaju, RUGIP još nije dostavljena presuda, tako da nije ni počeo proces prenosa vlasništva sa RS na BiH.

Trenutno je na državu BiH uknjiženo 23 od ukupno 63 lokacije perspektivne vojne imovine u BiH, od čega je šest lokacija u RS.

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević rekao je da je drugostepenom presudom o knjiženju imovine u Han Pijesku na svojinu BiH Sud BiH prekršio Ustav Srpske, prema kojem je teritorija Srpske jedinstvena, nedeljiva i neotuđiva.

- Zahtev za reviziju presude je potpuno opravdan, jer je reč o sudskoj odluci kojom se otima imovina RS na koju ima pravo po "Dejtonu" - rekao nam je Kovačević.

On kaže da niko nema pravo, posebno Sud BiH, da na nezakonit način otima imovinu i teritoriju RS u korist BiH.

- Po Sporazumu o sukcesiji, imovina bivše SFRJ pripada onom subjektu na čijoj teritoriji se nalazi, u konkretnom slučaju to je RS - rekao je on i dodao da je jedino Vlada RS ovlašćena da, u skladu sa zakonom, može odlučivati koju imovinu i u kojem svojinskom obliku prenosi zajedničkim institucijama BiH.

Većinu vojne imovine FBiH je dobrovoljno ustupila na korišćenje MO BiH. Na teritoriji RS nalazi se još 14 takvih lokacija. Ovom presudom RS je ostala bez 11.474 kvadratna metra zemljišta, kasarni i nekoliko vojnih objekata u Han Pijesku. U RS misle da bi, ako Sud BiH bude nastavio sa političkim presudama, mogli ostati i bez ostalih kasarni koje se nalaze na njenoj teritoriji.

Međutim, RS tvrdi da neće dati svoju imovinu na koju ima pravo po Ustavu i "Dejtonu", a da će presudu u vezi sa Han Pijeskom osporiti i pred Ustavnim sudom BiH i sudom u Strazburu.

ZAHTEV

MINISTARSTVO odbrane BiH već je zatražilo od Pravobranilaštva BiH da pokrene proces zbog toga što je kasarna "Krajiških brigada" u banjalučkom naselju Zalužani uknjižena na opštinu Laktaši i data na korišćenje MUP RS. Tvrde da je to učinjeno bez saglasnosti države BiH. Ohrabreno ovom presudom, Sarajevo će, tvrde upućeni, nastojati da na državu BiH uknjiže i kasarnu i vojni poligon na Manjači, u Kalinoviku, kao i zemljište i kasarnu "Kozara" u Banjaluci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )