FOTO: null

Najavi preseljenja kontroverznog vladike Vasilija (Kačavende) iz Bijeljine i Eparhije zvorničko-tuzlanske u Šišatovac na Fruškoj gori usprotivili su se sveštenici i vjernici Sremske eparhije.

Penzionisanog episkopa oni ne žele u svojoj sredini smatrajući ga nedostojnim boravka u ovom uglednom manastiru. Za njegov odlazak žestoko se zalaže njegov nasljednik vladika Hrizostom, ali i uticajni vjernici koji su se godinama zalagali za Kačavendino povlačenje. 

Sinod SPC zatražio je da se Vasilije izjasni o optužbi "da remeti kanonski poredak i ekonomski podriva Eparhiju", koje je u pismu vrhu Crkve iznio sadašnji vladika zvorničko-tuzlanski. On je zatražio i da se Kačavenda izmjesti iz svoje bivše eparhije u neki od manastira SPC dalje od BiH i Bijeljine. Jedan od prijedloga bio je i Šišatovac, za šta je između ostalog potreban i blagoslov sremskog vladike Vasilija (Vadića). 

- Dobio sam više poziva ljudi iz Srema, ogorčenih mogućnošću da im komšija postane penzionisani episkop Vasilije - kaže sarajevski advokat Dušan Tomić, koji je javnosti otkrio mogućnost Kačavendinog premještaja. 

- Prema onome koliko sam upoznat, ta opcija je još uvijek realna. U beogradski Patrijaršijski dvor još nije stigao Kačavendin odgovor. On, kako se čuje u njemu bliskim krugovima, ima i drugih problema. Suočen je sa nedostatkom novca, pa navodno prodaje i lične stvari kako bi plaćao skupa liječenja. 

- U Crkvi sam punih šest decenija. Povodom svega mogu da kažem da je jedino mjesto gdje mogu da se obratim i čiju svaku odluku poštujem jeste Sinod SPC - rekao je vladika Vasilije za "Novosti", uz molbu da ne insistiramo na drugim pitanjima. Ističe da ne želi nikakvu javnu polemiku, što pokazuje već tri godine otkada je penzionisan. 

Upućeni u crkvena pitanja smatraju da će SPC uskoro da riješi njegov, ali i statuse drugih "umirovljenih" episkopa. U ovom krugu su bivši vladika niški Jovan, mileševski Filaret, kanadski Georgije, ali i njegov brat Konstantin, koji je vodio Zapadnoevropsku eparhiju. 

- Oni se smatraju umirovljenim episkopima. Penzionisanje nije pravilo u Crkvi, jer episkopi ostaju na tronu doživotno - kažu sagovornici bliski Patrijaršiji SPC. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )