FOTO: infobijeljina.com

Srednjoškolski centar "Vuk karadžić" u Loparama među prvim je obrazovnim ustanovama u Srpkoj shvatio značaj korišćenja obnovljive energije i sprovođenja energetske tranzicije.

Zahvaljujući podršci nadležnih i donatora, instalirali su na krov zgrade foto naponsku elektranu, snage od 25 kilovata koja im omogućuje značajne uštede električne energije. 


- Elektrana godišnje proizvodi 36.000 kilovat časova, a postoji i mogućnost da se njen kapacitet poveća. Praktično sami proizvodimo oko 80 odsto potrebne energije, a tako nam u budžetu ostaje godišnje blizu 8.000 maraka. Ušteda, ostvarena kroz sopstvenu proizvodnju električne energije, usmjerava se na druge projekte i aktivnosti. U  školi su instalirani i monitori na kojima učenici mogu u realnom vremenu da vide koliko struje solarni paneli proizvode, a koliko škola troši. U okviru ovog projekta svakodnevno vršimo edukaciju naših đaka i na taj načim im stvaramo pozitivan odnos prema zelenoj energiji i obnovljivim izvorima energije – kaže direktor škole Boro Stanić. 


Kroz redovan nastavni proces, ali i vanškolske aktivnosti mnogo pažnje posvećuju zaštiti životne sredine. U školi djeluje i 8 sekcija od kojih je jedna od najaktivinijih upravo ekološka, koja okuplja 15 đaka.

- Čišćenje i uređenje školskog dvorišta, uklanjanje divljih deponija, održavanje cvijetnjaka na javnim površinama, samo su neke od aktivnosti, kojima se bave članovi ekološke sekcije. Imamo dvorište od skoro 30 dunuma i ovog proljeća smo posadili 50 stabala hrasta. Cilj je animirati mlade ljude da shvate značaj životne sredine, štite prirodu i cijene zdravu okolinu, prije svega vode, šume i oranice, koje su naše neprocjenjivo bogatstvo - kaže Stanić za portal InfoBijeljina.  


Nastavu u Srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić” u Loparama u 12 odjeljenja pohađa 178 učenika koji se školuju za četiri zanimanja: bravar - zavarivač,  gimnazija - opšti smjer, tehničar računarstva i programiranja i ekonomski tehničar.  Đaci ove škole nižu uspjehe na republičkim i državnim takmičenjima, a uz podršku lokalne zajednice, resornog ministarstva, Vlade RS i donatora realizuju brojne projekte.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )