FOTO: null

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici najoštrije je osudio napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima i poručio da razmišlja da ubuduće komemoracije budu održavane bez pozivanja zvanica.

Vučić i članovi srpske delegacije na komemoraciji 11. jula u Potočarima su brutalno napadnuti verbalno i fizički kamenjem, obućom, flašama sa vodom, a ni četiri dana nakon tog događaja nema nagoveštaja ko su organizatori i vinovnici.

Predsedavajući Odbora i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je novinarima u Srebrenici, nakon hitne vanredne sjednice, rekao da je ovaj događaj, zbog masovnosti, prerastao nivo lokalne zajednice.

"Razmišljamo da sami sa porodicama nastradalih ubuduće obavljamo komemoracije bez pozivanja zvanica, ili da vlast u BiH  preuzme odgovornost za organizovanje ovog skupa", kazao je Duraković.

Ponovio je da je Odbor ogorčen činjenicom da je nekolicina narušila jedan dostojanstveni trenutak, što je odvuklo pažnju sa žrtava.

Organizacioni odbor smatra da nije odgovoran za, kako kažu,  incident koji se dogodio sa srpskom delegacijom jer u za bezbjednost bile zadužene institucije na nivou BiH. Nadležne su pozvali da hitno okončaju istragu i odgovorne privedu pravdi.

Organizacionom odboru je zamjereno mnogo toga u vezi sa mjestom gdje je bila bina za zvanice te u vezi sa rutama kretanja.

Duraković je  rekao da su sve bezbednosne agencije imale priliku da intervenišu mnogo ranije i eventualno da traže izmjene.

On je rekao da su binu i rute kretanja provjeravale agencije gotovo svih delegacija koje su namjeravale da dođu u Srebrenicu, te da je u junu to učinila i Vučićeva prethodnica i protokol.

"Obišli su sve i niko nije imao zamjerki, a sada naknadno kažu da je to bio propust", rekao je Duraković.

Zaključeno je da je Odbor dao maksimum u organizaciji komemoracije, kao i da je sada sve u rukama istražnih organa.

Duraković je rekao da je Vučić civilizoano primljen u Potočarima od porodica žrtava, a da se on lično izvinio premijeru Srbije za sramotu koja nije smjela da se dogodi.

"Morao sam da se izvinim zbog budala koje su došle odnekud i zloupotrebile komemoraciju i ukop, što se nikad nije događalo, i to nas je kao domaćine sve zateklo i zaprepastilo", rekao je Duraković, prenijeli su mediji u BiH.

"Moramo brinuti o budućnosti i suživotu na ovom prostoru i ponašati se u skladu sa tradicijom, jer ovo nije vašar, nego komemorativni skup koji zahtijeva dostojanstvo", prenio je Duraković stav Organizacionog odbora.

On je istakao da je Organizacioni odbor danas analizirao organizaciju priprema komemoracije i zahvalio svim građanima i delegacijama koji su došli da odaju počast i prisustvuju ukopu 136 identifikovanih osoba, izuzev onima koji su napravili nered i napali premijera Srbije.

Član ovog odbora Munir Habibović rekao je da nije potrebno da se na komemoraciji okuplja 50.000 ljudi, od kojih neki dolaze da prave probleme.

"Sahrana je za porodice i one koji zaista žale za žrtvama. Dok smo mi sami vodili brigu o redu unutar Memorijalnog centra nije bilo incidenata na komemoracijama. Ne treba nam ovde neko iz Bužima i drugih mesta ko dolazi da pravi probleme jer mi želimo da i nakon 11. jula ovde mirno živimo", poručio je Habibović.

Prema njegovim riječima, porodice nastradalih su prihvatile Vučića, i ako su to učinile majke, drugi nisu imali pravo da se obračunavaju na bilo koji način i brukaju porodice i sve koji su vezani i učestvuju u organizaciji komemoracije.

Sahrani je, konstatovano je, prisustvoval blizu 70.000 ljudi koji su došli u 392 autobusa i blizu 6.000 putničkih automobila. Među njima je bilo i 10.000 učesnika Marša mira te 500 motociklista i 300 biciklista. Takođe, bilo je prisutno i više od 100 delegacija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )