FOTO: null

U zajedničkoj organizaciji vlada - Republike Srpske i Srbije, u Spomen-području Donja Gradina večeras je obilježeno 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac.

Prisluživanjem svijeća kod "Topole užasa" u Donjoj Gradini završena je centralna manifestacija obilježavanja 75 godina od genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Koncentracionom logoru Jasenovac.

Svijeće u pomen nevinim žrtvama genocida počinjenog u Jasenovcu zajedno su prislužili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministri Srpske i Srbije, te drugi zvaničnici koji su večeras prisustvovali tom komemorativnom skupu.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Srpska stvorena kao izraz volje srpskog naroda u BiH, te kao institucionalna zaštita naroda nad kojim je u Drugom svjetskom ratu prvi put počinjen genocid.

"Jasenovac i Donja Gradina i sjećanje na njih, nisu samo civilizacijsko pitanje, nego pitanje sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda, Republike Srpske i cijelog slobodnog svijeta", rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji u Spomen-području "Donja Gradina" povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac u kome je ubijeno 700.000 ljudi. 

On je istakao da je Srpska institucionalna zaštita naroda koji pamti i koji više nema pravo na istorijske zablude i naivnost, te da je uslov i garancija srpskog opstanka na ovim prostorima. 

"Zato nas ne pitajte stalno zašto nam je važna Republika Srpska. Da biste to shvatili morate doći ovdje u Donju Gradinu, obići ovih 105 masovnih grobnica, pogledati skromne table sa brojem pobijenih. Shvatićete onda i zbog čega nam je važna, zašto je neunuštiva, ali i da nikada niste vidjeli manju državu u čije temelje je ugrađeno više žrtava", rekao je Dodik. 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Donjoj Gradini da Srbija nikada više nikome neće dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni "Oluju".

"Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta", istakao je Vučić večeras u Donjoj Gradini, gdje je prisustvovao centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Koncentracionom logoru Jasenovac. 

On je rekao da Srbija nikad više neće biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dijela sopstvenog naroda. 

Vučić je istakao da Srbi nikome ne prijete i da hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima koji su htjeli da Srba nema. 

"Takvu politiku smatramo delom svoje budućnosti, ali bićemo svoji na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom", istakao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )