FOTO: null

Pravosudne institucije BiH ponašaju se diskriminatorski prema srpskom narodu, što potvrđuje podatak da više od polovine optuženih za ratne zločine čine Srbi, a ta dugogodišnja praksa nastavljena je i u posljednjih godinu kada je od 77 optuženih 52 bilo sr

Podaci o optuženima i osuđenima za ratne zločine sadržani su u izvještaju o analizi i planu aktivnosti traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, koji je juče usvojila Vlada RS. Izvještaj, koji je obuhvatio period od početka rada Tužilaštva i Suda BiH do kraja avgusta ove godine, izradio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U izvještaju je navedeno da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je od 52 lica srpske nacionalnosti, protiv kojih je u posljednjih godinu potvrđena optužnica, njih 48 optuženo za zločin protiv čovječnosti, dok istovremeno za to krivično djelo nije optužen nijedan Bošnjak. Potvrđena je i jedna optužnica za genocid, a najteži oblik ratnog zločina stavljen je na teret pripadniku srpskog naroda.

Sud BiH je od početka rada do kraja avgusta ove godine potvrdio optužnice protiv 654 osobe, a više od polovine optuženih su Srbi.

- Optužnica je potvrđena protiv 384 lica srpske nacionalnosti i broj optuženih Srba nesrazmjerno je visok u odnosu na broj optuženih iz ostala dva konstitutivna naroda. Ako napravimo poređenje između broja optuženih Srba i Bošnjaka kao dva najbrojnija naroda u BiH, evidentno je da je duplo veći broj optuženih lica srpske nacionalnosti - navedeno je u izvještaju.

Iako je Evropski sud za ljudska prava  donio odluku kojom se zabranjuje retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH na izvršioce krivičnih djela u ratnom periodu, Sud BiH je nastavio sa praksom potvrđivanja optužnica po tom, za izvršioce strožem zakonu. Posebno upečatljivo je i da je tokom 2015. prosječno svaki treći dan u godini protiv jednog lica potvrđena optužnica, a iz Republičkog centra ističu da se s pravom može postaviti pitanje kvaliteta optužnica.

Sud BiH je u istom periodu donio presude u kojima je izrečena kazna za 195 osoba na 2.320 godina zatvora, a Srbi su u prosjeku dobijali skoro duplo teže kazne nego pripadnici ostala dva naroda.

- Podaci pokazuju da Sud BiH izriče drakonske kazne Srbima, koji su osuđeni na 1.728 godina i šest mjeseci zatvora. Srbi u prosjeku dobijaju 13,9 godina, Bošnjaci 7,7 godina, a Hrvati 9,2 godine zatvora. Najveće kazne izrečene su za zločine počinjene nad Bošnjacima i na njih se odnosi 49 odsto svih dosuđenih kazni. Imajući u vidu da nesrpsko stanovništvo uglavnom čine Bošnjaci, ovaj broj je još i veći i iznosi 81 odsto ukupno izrečenih kazni od strane Suda BiH. Za zločine nad Srbima izrečeno je tek 11 odsto ukupno izrečenih kazni zatvora - navedeno je u izvještaju.

Pravosuđe na nivou BiH je nastavilo i praksu da za najteža krivična djela koja se tiču ratnih zločina tereti Srbe.

- Za genocid su isključivo optuživani samo Srbi, a na teret im se stavlja i najveći broj optužnica za zločin protiv čovječnosti, koji je po međunarodnom pravu drugo najteže krivično djelo - ističe se u izvještaju i dodaje da se s pravom može konstatovati da su pravosudne institucije BiH diskriminatorske u odnosu na srpski narod.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ističe da svi ratni zločini moraju biti procesuirani, a izvršioci kažnjeni bez obzira na nacionalnost izvršilaca i žrtava, ali da podaci pokazuju tendenciozan pristup pravosuđa BiH tom pitanju.

- Nažalost, podaci pokazuju da je pravosuđe BiH, najblaže rečeno, indiferentno kada se radi o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima - rekao je Kojić i dodao da se Srbima na teret, pored individualne, stavlja i komandna odgovornost, te da su minorne kazne Suda BiH za optužene za zločine počinjene nad srpskim narodom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )