FOTO: FIBA

Pobjeda garantuje vizu, dok bi uz poraz do 22 poena bio nepohodan trijumf Gruzije. Svjesni smo situacije - poručuje Đorđević

Svi iz tabora srpske reprezentacije pred poslednji meč kvalifikacija u glas poručuju: “Neka se istorija ponovi”. Igrom slučaja, naš tim je 2012. godine izborio plasman na Evrobasket pobjedom protiv Izraela u Beogradu, koja je došla posle poraza u gostima od Estonije. Baš takav rasplet potreban nam je i sada. Izabranici Aleksandra Đorđevića izlaze na megdan Izraelcima u beogradskoj dvorani “Aleksandar Nikolić” od 16.00 u okršaju koji kao ulog ima mjesto na Mundobasketu.

Pobjeda bi Srbiji donijela siguran put u Kinu (31. avgust - 15. septembar), dok bi suprotan ishod “orlove” natjerao da osluškuju dešavanja na meču Gruzija - Estonija (16.00), na kom bi nama odgovaralo (samo ako izgubimo manje od 22 razlike) da slave domaći igrači. Selekcija Izraela takođe traži svoju šansu za odlazak na Svjetski kup. Cilj bi ostvarila i minimalnom pobjedom u Beogradu ukoliko Estonija slavi protiv Gruzije, a ako bude obrnuto u Tbilisiju treba im trijumf od 23 i više razlike.

Prednost našeg tima na današnjem susretu, u kom je spakovano sve što se dešavalo u cijelom toku dugačkih i napornih kvalifikacija, mogla bi da bude mnogobrojna publika, ali i igrači evroligaškog kalibra. Srećna okolnost je to što je Nikola Milutinov dobio zeleno svjetlo od Olimpijakosa, kao i Vladimir Lučić od minhenskog Bajerna. Efes je, takođe, pustio Vasilija Micića da dođe u Beograd, ali je njegov nastup i dalje pod upitnikom zbog problema sa povredom.

- Svjesni smo u kakvoj smo situaciji i znamo šta nam je činiti - jasan je selektor Aleksandar Đorđević. - Sa Izraelom nas čeka najbitnija utakmica, kao i prije nekoliko godina, kada je odlučivao meč poslednjeg kola protiv njih u Beogradu za plasman na Evropsko prvenstvo. Sigurno nas čeka tvrd meč. Oni se dižu kao reprezentacija, imaju izuzetno kvalitetne igrače. Treba da se smirimo, analiziramo njihovu igru najbolje što možemo, ali prije svega moramo da se fokusiramo na našu igru i principe na kojima od početka insistiramo.

Ove dvije reprezentacije su već jednom odmjerile snage u kvalifikacijama i tada je pobjedu odnio Izrael 83:74 u Tel Avivu. Srpski tim tom prilikom nije imao nijednog igrača iz Evrolige, pa bi sad u njima mogao da traži glavne adute. U prethodnom “prozoru” Micić i Jović su dali prave smjernice i pokazali sa kakvom lakoćom razliku na terenu mogu da naprave košarkaši koji igraju najelitnije klupsko takmičenje.

Kroz kvalifikacije je u dresu nacionalnog tima prodefilovalo čak 30 igrača, a samo njih 12 će večeras imati čast da brani boje Srbije u meču odluke. Na njima je da opravdaju zvanje olimpijskog, svjetskog i evropskog vicešampiona i da usreće beogradsku publiku. Samo će na taj način izboriti priliku da u septembru brane mjesto na pobjedničkom postolju.

KAKO PORAZ VODI DALjE

Poraz Srbije od Izraela, a pobjeda Gruzije nad Estonijom napravili bi trougao od tri ekipe sa istim skorom (6:6). Tu bi se stvorila mini-tabela na kojoj je međusobni skor Srbije, Izraela i Gruzije identičan 2:2 (Srbija-Gruzija 2-0, Srbija-Izrael 0-2, Gruzija - Izrael 2-0). U tom slučaju bi naš tim, ukoliko bi izgubio sa manje od 22 poena minusa, iskočio kao vodeći zbog najbolje koš razlike. Ako bi Estonija slavila, Srbija i Izrael bi jedini bili sa skorom 6-6, pa bi Pnini i drugovi otišli dalje jer bi imali dvije pobjede protiv nas.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )