FOTO: novosti.rs

Portugalija 2004, Švajcarska i Austrija 2008, Poljska i Ukrajina 2008, Francuska 2016. Ta četiri poslednja evropska prvenstva naši reprezentativci su mogli da prate samo putem TV ekrana ili eventualno sa tribina. Na terenu ih nema od 2000. u Belgiji i Holandiji (tada su prošli grupu i u četvrtfinalu bili deklasirani od Holandije 6:1, Savo Milošević je bio golgeter EP sa pet pogodaka), tako da su na drugom mjestu neslavne liste po broju uzastopnih izostanaka sa završnog turnira, odmah iza rekordera Škota sa pet propuštenih završnica.

"Suknjice" nisu bile na šampionatima od 1996, pa na svu sreću nismo najgori, a u istom rangu po tom pitanju su Norvežani i Slovenci, koji takođe od 2000. nijednom nisu uspješno završili kvalifikacije. Ipak, njihovi negativni nizovi i nisu toliko razočaravajući, budući da su samo po dvaput učetvovali na EP u istoriji. Srbija (SRJ ili SFRJ) je pet puta bila dio kontinentalnog prvenstva, dvaput je igrala u finalu, i svakako ima mnogo višu reputaciju od članova "lošeg društva" u koje je upala.

Nešto kraće od Srbije poste Bugari i Letonci, od 2004, a zanimljivo je da se na prethodnom EP nisu pojavila čak tri bivša prvaka, Holandija, Danska i Grčka, tako da pored Srbije, ima još dobrih selekcija gladnih vize za ovo takmičenje.

Škoti imaju najduži aktuelni niz među 33 ekipe koje su igrale EP, ali daleko su od apsolutnih rekordera Mađara, koji su odlaskom u Francusku 2016, nakon 44 godine zaigrali na prvenstvu. S druge strane, po broju vezanih učešća trenutno su neprikosnoveni Njemci, koji su bili na svakom od prethodnih 12 turnira. "Pancera" nije bilo na prva tri EP, i posle toga više nije bilo kiksa.

Iza Njemačke, ali na pristojnoj udaljenosti je Francuska, koja nije propustila nijedan od proteklih sedam šampionata. Veoma dobrim serijama mogu da se pohvale i Španija, Portugalija, Italija i Češka (po šest).

Uspješni nizovi će ubuduće lakše biti produžavani, jer se broj učesnika odlukom UEFA popeo na čak 24 od prošlog takmičenja. Iz istog razloga, biće lakše i presjeći crni niz.

NAJDUŽI NIZOVI
1. Škotska    5 (1996)
2-4. SRBIJA    4 (2000)
2-4. Norveška    4 (2000)
2-4. Slovenija    4 (2000)
5/6. Bugarska    3 (2004)
5/6. Letonija    3 (2004)
*Aktuelna serija propuštenih EP, poslednji nastup.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )