FOTO: null

Beograd - Košarkaški savezi Srbije i Slovenije dogovorili su se o zajedničkoj kandidaturi za žensko Evropsko prvenstvo 2019. godine.

- Logičan rezultat sjajne saradnje koju imamo je odluka da zajednički organizujemo šampionat Evrope 2019. Srbija je prvak Evrope, a Slovenija zemlja u kojoj ženska košarka ostvaruje ogroman napredak poslednjih godina. Siguran sam da ćemo, ukoliko naša kandidatura bude prihvaćena, imati najbolje i najposećenije Evropsko prvenstvo za devojke u poslednjim decenijama. Ovo takmičenje dodatno dobija na značaju činjenicom da je i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju. Verujem da ćemo u finalnim utakmicama oboriti evropski rekord u broju gledalaca na jednoj ženskoj košarkaškoj utakmici - izjavio je odlazeći predsjednik KSS Dragan Đilas.

Savezi su se dogovorili da po dvije grupe budu odigrane u Sloveniji i Srbiji, a završnica Evropskog prvenstva bi bila igrana u beogradskoj "Areni". Dobra saradnja između dva saveza potvrđena je i prijateljskim utakmicama u Banjaluci. Prvo su muškarci igrali 28. avgusta 2015. dok su ženske ekipe odmjerile snage 11. juna ove godine. FIBA Evropa objavila je sastave šešira pred žrijeb za Evropsko prvenstvo koje je na programu od 16. do 25. juna 2017. u Češkoj. Aktuelne osvajačice evropske krune na EP 2015. u Budimpešti i bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju našle su se u drugom šeširu, a kriterijumi su bili plasmani na prethodnom Evropskom prvenstvu i u nedavno završenim kvalifikacijama za EP. Žrijeb grupa na rasporedu je 9. i 10. u Pragu. Ujedno, biće obavljen i žrijeb za evropska prvenstva 2017. mlađih kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i žrijeb za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. u kome će učestvovati reprezentacije iz B divizije.

Sastavi šešira

Šešir 1: Francuska, Španija, Rusija, Turska

Šešir 2: Srbija, Bjelorusija, Ukrajina, Crna Gora

Šešir 3: Grčka, Slovačka, Češka, Letonija

Šešir 4: Italija, Mađarska, Belgija, Slovenija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )