FOTO: null

Srbija i BiH mogu biti zamajac razvoja cijelog regiona, a mir, stabilnost, ekonomska saradnja, prosperitet i međusobno razumijevanje i uvažavanje biće smjernice daljeg djelovanja, poručeno je juče nakon prve zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta mini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekli su da Srbija i BiH predstavljaju jedna drugoj jednog od najvažnijih partnera.

- Saradnja Srba, Hrvata i Bošnjaka ključ je za napredak Balkana. Srbi i Bošnjaci moraju razgovarati o svim problemima i njihov odnos je ključ za mir na Balkanu. To je politika koju ću zastupati. Mi i Bošnjaci smo toliko slični jer nas deli samo religija - rekao je Vučić.

Ocijenio je da je sjednica važna s nekoliko aspekata.

- Najvažniji je onaj da u budućnosti ne želimo da pronalazimo neprijatelje tamo gde imamo prijatelje. BiH je važna za Srbiju, ne samo zbog RS, koju voli, nego i zbog toga što u regionu ne može da ima važnijeg partnera - naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija želi stručnjake iz BiH iz oblasti deminiranja, a da je spremna da prihvati 15 mladih na vojno školovanje. Ministri su dogovorili nastavak aktivnosti na izgradnji dalekovoda Ljubovija - Bratunac.

- Razgovarali smo i o putnoj mreži od Sarajeva preko Višegrada prema Užicu. Svi putevi koji spajaju Srbiju, RS i BiH su veoma loši. Razgovarano je i o starim obavezama i problemima poput nadoknade za potopljeno zemljište i transportu robe - konstatovao je Vučić, navodeći da će 10. i 11. novembra boraviti u Srebrenici na investiciono-razvojnoj konferenciji i da će Srbija za razvoj Srebrenice izdvojiti milione evra.

Zvizdić je kazao da Srbija i BiH mogu da budu kičma ekonomskog razvoja zapadnog Balkana i najvažniji faktor stabilnosti.

- Obje zemlje mogu da budu balkanski ekonomski tigrovi. Stoga smatram da su ovakve sjednice bitne kako bismo dali dalje smjernice za saradnju - kazao je Zvizdić i dodao da su Savjet ministara i Vlada Srbije pristalice nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, poput željezničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Vučić i Zvizdić su odbacili mogućnost izbijanja sukoba na Balkanu, na koju je upozorila njemački kancelar Angela Merkel.

- Merkelova je dobronamerna i ne želi da se takvo nešto dogodi. Daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, iako i ovde ima ljudi koji priželjkuju krizu sličnu Ukrajinskoj - rekao je Vučić, navodeći da Srbija ne nabavlja nikakvo ofanzivno oružje i da garantuje građanima BiH da ne moraju da brinu.

Prije zajedničke sjednice Vučić se sastao sa zamjenikom predsjedavajućeg Parlamenta BiH i liderom SDS-a Mladenom Bosićem. Vučić je rekao da u razgovorima sa srpskim predstavnicima nema nikakvih zavjera i da taj razgovor nije bio usmjeren protiv predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, niti je kada razgovara sa Dodikom razgovor usmjeren protiv Bosića.

- Sa Bosićem sam govorio o budućnosti BiH i RS i o mnogim problemima. Imam veliko poštovanje prema Dodiku, kao što imam veliko poštovanje prema članovima Predsjedništva BiH i Zvizdiću - istakao je Vučić i najavio da će Zvizdić uskoro doći u Srbiju.

Bosić je kazao da su zaključili da je stabilizacija regiona  najvažnija.

- Uvjerio sam se da smo na istom fonu. Tvrdimo da je stabilnost u regionu nacionalni interes i RS i Srbije - rekao je Bosić.

Vučića je ispred zgrade institucija BiH dočekao Zvizdić sa počasnim vodom Oružanih snaga BiH, poslije čega su podignute zastave i intonirane himne Srbije i BiH. U Sarajevo nisu došli prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministri Srđan Verbić, Ivan Tasovac, Zorana Mihajlović, Kori Udovički i Aleksandar Antić.


Ivanić

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je dolaskom Aleksandra Vučića u Sarajevo i zajedničkom sjednicom poslata izuzetna poruka.

- Vjerujem da će ovakve sjednice postati praksa u cijelom regionu jer jedino saradnjom i dobrosusjedskim odnosima možemo ići skupa naprijed - rekao je Ivanić.


Bezbjednost

Posjetu članova Vlade Srbije pratile su jake snage bezbjednosti, a Sarajevo je nadlijetao i helikopter. Na zgradama su bili raspoređeni snajperisti SIPA.

- Dočekan sam kao mnogo važna ličnost. Denis je sve organizovao kao da dolazi Džon Keri ili Džo Bajden - kazao je Vučić.

Ulazeći na prijem u hotelu "Evropa" gosti su morali vaditi i kaiš sa pantalona.


Postrojavanje ministara

Pred zajedničku sjednicu vladala je opuštena atmosfera. Vučić je pred zvaničnu fotoceremoniju, uz komentar "koliko nas je", poput učitelja predložio da svi stanu u dva reda i potom postrojio ministre.


Ručak

Denis Zvizdić je goste odveo na ručak u elitni sarajevski restoran "Kibe". Riječ je o restoranu u koji bošnjački zvaničnici odvode svoje najznačajnije goste iz inostranstva.


Potpisani sporazumi

- Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba

- Memorandum o razumijevanju u oblasti telekomunikacija

- Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića

- Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja

- Memorandum o saradnji u oblasti izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namjene

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )