FOTO: InfoBijeljina

Olujno nevrijeme koje je u nedjelju uveče zahvatilo pojedine dijelove Srpske pričinilo je veliku štetu na infrastrukturi i u poljoprivredi, a neke lokalne zajednice juče su bile bez struje i vode.

Najteža situacija bila je u Bijeljini u Srpcu, gdje je pola opštine bilo bez električne energije, a zbog prestanka rada pumpi kompletno područje ostalo je i bez vode.

Načelnik te opštine Mlađan Dragosavljević proglasio je u nedjelju uveče vanrednu situaciju zbog nezapamćenog nevremena, koje će prema prvim procjenama prouzrokovati višemilionsku štetu u ovoj opštini.

Razorni vjetar, praćen jakom kišom i gradom, poskidao je crijep i polupao prozore na više stotina kuća, poslovnih i javnih objekata, oštetio vozila i saobraćajnu signalizaciju, počupao iz korijena na stotine stabala, pričinio štetu na niskonaponskoj mreži i drugoj infrastrukturi.

- Oštećeni su krovovi na osnovnim školama u Srpcu i Razboju, a šteta je pričinjena i na nekim područnim školama, o čemu smo obavijestili resorno ministarstvo. Znatna je šteta i na krovovima Doma zdravlja i Vatrogasnog doma, a na zgradi u kojoj se nalazi komunalno preduzeće “Vodovod” urušen je dimnjak za centralno grijanje - rekao je Dragosavljević i dodao da će biti potrebna još dva dana da svi dobiju struju.

On je dodao da su sve raspoložive jedinice Štaba za vanredne situacije juče upućene na raščišćavanje magistralnih i regionalnih puteva, a formirane su i radne grupe po mjesnim zajednicama, koje imaju zadatak da pomognu invalidima i starim i iznemoglim licima čija domaćinstva su pretrpjela najveća oštećenja. Olujni vjetar u Srpcu oštetio je i krov pravoslavnog hrama Pokrova presvete Bogorodice, sa kojeg je skinut lim, a sa jedne od kupola novog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg vjetar je odnio krst, koji je pronađen u okolini ovog vjerskog objekta.

Nevrijeme je poharalo i Semberiju, gdje su takođe raskriveni objekti i rušena stabla. I u bijeljinskoj Službi hitne pomoći imali su pune ruke posla, dok su vatrogasci pomagali građanima na terenu.

- Javilo se više lica sa povredama nastalim saniranjem posljedica nevremena - rekli su Službi hitne pomoći. Stradao je i dalekovod, a štete je bilo i u semberskim selima, gdje su uništeni plastenici.

- Ogromna je šteta, uništeni su plastenici na oko 1,5 hektara, dok ih je od 25 do 30 u potpunosti zbrisano. Problem je što je pao i grad, pa je na plastenicima gdje je vjetar skinuo foliju zabilježena velika šteta, tu je usjeve potukao. Oko 150 do 200 tona paradajza je istačkano od udaraca grada. Mislim da je šteta sada oko 500.000 maraka - rekao je Mladen Lazić iz Golog Brda, koji je nadležne zamolio za pomoć. Šteta je registrovana u selima Crnjelovo, Brodac i Velinom Selu, gdje su polja pod kukuruzom i ostalim usjevima.

Nevrijeme je zahvatilo i Gradišku, Brod, Kozarsku Dubicu, Derventu, Ugljevik, Lopare i Srebrenicu i njihovi stanovnici su juče takođe sanirali štetu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama, te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima. Pašalić je rekao da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru, s obzirom na to da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )